KISIĆ TEPAVČEVIĆ O TREĆOJ DOZI Vakcinisano 49 odsto punoletnih građana,treća doza  ne obezbeđuje kolektivni imunitet
Ministarstvo zdravlja

Članica Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da je bar jednom dozom vakcinisano 2.772.927 osoba, dok je kompletno imunizovano 2.642.507 osoba u Srbiji.

To je, kaže, 49 odsto, a imajući u vidu koliko su nam dugo vakcine dostupne, i to da je cepivo obezbeđeno za svakog građanina, taj procenat nije dovoljan ako želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija.

Moramo biti svesni činjenice da i ukoliko se pokaže potreba za trećom dozom vakcine ona neće obezbediti kolektivni imunitet, poručila je ministarka. 

Ona nakon sednice Kriznog štaba, a odgovarajući na pitanje u vezi s trećom dozom, kazala da će svi koji su dva puta vakcinisani sigurno otići da prime i treću dozu ukoliko se ispostavi da je potrebna, ali je upozorila da je sada prioritet da se nevakcinisani u našoj zemlji vakcinišu kako bismo stekli kolektivni imunitet i izborili se sa virusom.

Kisić je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da je postoje regioni sa visokom svesti o značaju vakcinacije i većim brojem vakcinisanih, među kojima Beograd, gde je na Starom gradu vakcinisano 74,13 odsto svih punoletnih stanovnika, na Savskom vencu 72,53 odsto...

“Glavni grad prednjači kad je reč o obuhvatu vakcinacije”, rekla je Kisić.
Uz Beograd, po broju vakcinisanih, u vrhu su i Priboj, Niš, Užice, Kladovo, Kikinda, Novi Sad.
Među gradovima u kojima je nedovoljno ljudi vakcinisano su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac...

Kisić Tepavčević je navela da se istraživanja o trećoj dozi još rade, kao i da ih sada rade proizvođači i ukazuje na to da se pokazalo da postvakcinalni imunitet traje duže nego što se prvobitno mislilo.

Zadatak svih vakcinisanih je da utiču na one koje poznaju, a koji nisu vakcinisani, da promene mišljenje i to učine, jer vakcinacijom ne štite samo svoj život, već živote svih nas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Čiča

13.07.2021 19:51

Koliko doza obezbeđuje imunitet? Samo lupetate !!!