U Srbiju dopremljena supstanca za "Sputnjik Ve" iz Rusije: Količina dovoljna za 250 hiljada doza prve komponente
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Avion sa supstancom, koja je stigla iz fabrike Generijum, u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, sleteo je oko 14 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović u nedelju je rekao da se radi o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1. 

- Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2 - naveo je Popović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biće upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

Popović je naveo da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading