"POČINJEM DA ĆELAVIM!" Pacijenti koji su preležali Kovid-19 sve češće sa žale na ovaj problem!
Alo.rs/ Shutterstock

Molim vas da mi pomognete, kosa mi nenormalno opada zbog korone! Ovo je sve češća rečenica koju, sudeći po utisku lekara opšte prakse i dermatologa, izgovaraju pacijenti koji su nedavno preboleli kovid 19. Ovo je, nažalost, samo jedan u nizu problema s kojima se sada bore, ali predstavlja ogroman problem kako fizički, tako i psihički.

Kako kažu, veliki broj ljudi žali se da gubi čitave pramenove kose, pa izgleda kao da boluju od alopecije ili neke druge kožne bolesti.

Dermatolog Ivana Vučeljić za Alo! kaže da ovaj sve učestaliji fenomen može objasniti samom prirodom virusa i intenzivnim stresom koji se doživljava tokom bolesti.

- Sve veći broj pacijenata dolazi sa problemom opadanja kose, što je jedna od dermatoloških posledica koronavirusa. Kod nekoga je to slabije naglašeno u vidu pojačanog gubitka broja vlasi, dok drugim pacijentima kosa opada čak u pramenovima - kaže doktorka Vučeljić.

Opadanje kose od koronavirusa

- počinje mesec dana nakon bolesti

- izazivaju ga virus, stres i lekovi

- leči se šamponima i ampulama

- tri do četiri meseca traje oporavak

Iako su mnogi pretpostavljali da se fenomen opadanja kose može pripisati uzimanju lekova za lečenje infekcije, naša sagovornica kaže da to nije uvek slučaj.

- Uzrok opadanja kose može biti sama bolest, odnosno virus, ali i intenzivan stres. Pacijenti se u borbi sa kovidom susreću sa intenzivnim strahom kako će se izlečiti od virusa, pa čak i strahom za život. Uz to, javljaju se i brojni drugi stresovi koji utiču na čitav organizam i mogu biti uzročnik opadanja kose - objašnjava dr Vučeljić.

Kod ovog problema zabeležene su određene pravilnosti u javljanju prvih simptoma, ali i u procesu oporavka.

- Kosa počinje da opada najčešće mesec do dva nakon preležanog virusa. Kada se pacijenti jave lekaru, prepisuje im se određena terapija koja najčešće uključuje šampone i ampule za zaustavljanje opadanja kosa. Problem se najčešće uz adekvatnu terapiju uspešno rešava, pa se brzo može uočiti poboljšanje. Period potreban za oporavak kreće se od tri do četiri meseca. Nakon toga se stanje najčešće stabilizuje i počinje rast nove kose - rekla je doktorka Vučeljić.

Ne lečite se na svoju ruku

Uobičajeno opadanje kose je 100 dlaka dnevno, što se smatra normalnim stanjem. Kada se gubi više kose, preko 200 ili 300 dlaka ili kosa opada u pramenovima, potrebno je javiti se lekaru.

Određeni preparati koje pacijenti uzimaju na svoju ruku mogu da štete rastu kose, odnosno da odmognu u rešavanju ovog problema.

Lekari savetuju da je za rast kose, pored terapije koja se prepisuje, potrebno poboljšati ishranu i obogatiti je proteinima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading