VIRUSOLOG ŠEKLER PROTIV POPUŠTANJA MERA Da sam korona rekao bih jupiiii!
Screenshot/YT/

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da ne razume novo popuštanje mera.

- Da sam koronavirus, rekao bih "jupi", "super" - istakao je Šekler za RTS i dodao da će virus nastaviti da cirkuliše među populacijom.

Podvukao je i da zato mlade treba motivisati na vakcinaciju nekim stvarima koje ih najviše zanimaju u ovoj fazi života.

Inače, nakon poslednje sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 juče je dogovoreno da Vladi Srbije predlože dodatno popuštanje pet pritvepidemijskih mera.

Nove mere važiće od srede jer neke izmene zahtevaju da prođu sednicu Vlade Srbije.

Mere koje se odnose na dezinfekciju, nošenje maski i držanje distance ostaju na snazi, a menja se radno vreme prodavnica, kafića , mere koje se odnose na sportske događaje, okupljanje... 

Prodavnice prehrambene robe će, prema predlogu, moći da rade 24 sata bez ograničenja, kao u vreme pre epidemije.

- Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok je u zatvorenom radno vreme ograničeno do 1.00 sat. U ovim objektima od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

- Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Republike Srbije jeste da se dozvoli prisustvo publike na stadionima i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, tj. zatvorenim prostorima, do 30 odsto kapaciteta. Naravno, uz sve protivepidemijske mere - dodao je Gojković.

Prema njegovim rečima, relaksirane su mere i kada je u pitanju okupljanje ljudi. I u zatvorenom i na otvorenom prostoru od sada će moći da bude do 500 osoba.

- Ako je objekat mogao da primi 1.000 ljudi, sada može 500. Ako je mogao ranije 200, može 100. Relaksiramo i mere u vezi sa školarcima i njihovim vannastavnim aktivnostima - objasnio je Gojković.

On je najavio da che se jedna mera posebno dopasti učenicima koji su željni ekskurzija.

- Relaksirachemo i rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje i ekskurzije koje se organizuju u okviru njihovih nastavnih aktivnosti. Naravno, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Dzjordzje

15.06.2021 11:04

Dr sekler je u pravu najbolje da se vrati u Kraljevo da radi, da se ne nervira,