Jeftinije od PCR testa, prijatnije od uzimanja brisa iz nosa i grla, a rezultati stižu za samo 15 minuta
EPA/IGOR KUPLJENIK

 

Uzorkovanje je mnogo prijatnije nego kada vam uzimaju bris iz nosa i grla zahvaljujući levku, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vreme.

"Po pravilu i proceduri definisano je 15 minuta, ali vi rezultate možete dobiti i pre tih 15 minuta. Stvar je u tome da se ne čita test nakon trideset. Da ste pozitivni, na testu biste imali dve crte", objašnjava Slavica Anasonović iz "Neomedike" u Nišu.

Iako oprema izgleda jednostavno, poput testa za trudnoću, i bezbedna je za upotrebu, ipak je predviđeno da njome rukuju samo profesionalci u laboratorijama.

"Moraće ipak ljudi da odu do laboratorija ili do ustanova gde mogu da odrade, ali namenjen je i graničnim prelazima, školama. Zdravstveni radnici bi bili ti koji izvode test, ali je metoda neinvazivna, iz prostog uzorka pljuvačke", naveo je Saša Tričković, vlasnik "Neomedike". 

Stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom

U višemesečnom razvoju tog testa potvrđeno je stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom, jer se iz uzorka pljuvačke detektuje nukleokapsidni protein SARS- KoV-2 virusa.

"Nukleokapsidni protein se prvi javlja, prvi može da se detektuje. Zbog toga imamo u ranim fazama infekcije veliku preciznost. Takođe, kod asimptomatskih pacijenata smo potpuno precizni, nukelokapsid je potpuno stabilan, precizan, ne podleže mutacijama kao spajk protein kovida", istakla je Milica Todorovska Rašić, rukovodilac razvoja.

U svetu postoji samo 24 proizvođača koji koriste uzorke iz pljuvačke, većina njih nije iz Evrope, osim niške "Neomedike".

Test iz pljuvačke će, kako najavljuju iz "Neomedike", biti znatno jeftiniji od pi-si-ar testa, kupce imaju širom sveta, a kod nas će biti dostupan u privatnim laboratorijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Pera Detlic

08.06.2021 09:53

Na jesen nam najavljuju opet koronu kako to znaju meni je poznato,opet nas zaprasuju.E zato necu nigde na more, iznajmicu dobar terenac u Autorent-u pa malo Drina,Uvac,Zlatibor,Divcibare jos ce mi ostati novca necu sve potrositi.

Simonida

09.06.2021 10:28

Bravo !!!!! Ovo je prava slika Serbije!!!! Pametni, požrtvovani ljudi! Bravooooo!