TRUDNICE MORAJU DA SE ČUVAJU Saveti doktorke iz KBC "Dragiša Mišović" o trudnoći, koroni i vakcini
Printscreen

Dr Slađana Mihajlović je navela da se svaka pacijentkinja testira po prijemu u bolnicu.

"Pacijentkinja koja je pozitivna na kovid prilikom porođaja prima se u posebnu kovid ambulantu i imamo odvojeni boks za pozitivne trudnice za njihove porođaje", rekla je Mihajlovićeva.

Кako je navela, u proteklih godinu dana obavljeno je 212 porođaja trudnica obolelih od kovida koje su imale srednju i težu kliničku sliku, a porodilo se i 1.550 trudnica koje nisu obolele od kovida. Tokom noći se porodilo deset žena.

Govoreći o vakcinaciji, dr Slađana Mihajlović je navela da Nacionalno telo za imunizaciju daje preporuku, nakon konsultacije sa ginekolozima, da se sve trudnice nakon prvog trimestra vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom i da mogu da se vakcinišu pacijentkinje koje žele da ostanu u drugom stanju.

Naglasila je da, uprkos boljoj epidemijskoj situaciji, ne treba da popuste mere zaštite.

"Zato što i dalje imamo kovid pozitivne trudnice. Moraju da se čuvaju, moraju da koriste sve zaštite, masku i da se čuvaju kontakta sa kovid pozitivnim. Naravno, mi apelujemo na vakcinaciju. Mogu normalno da se ponašaju, da putuju sa tim vakcinalnim kartonom i pi-si-ar testom", kazala je Mihajlovićeva.

Pozvala je sve koji u okruženju imaju trudnicu da se vakcinišu i da poštuju epidemijske mere.

Slavica Mihajlović je rekla da se Кlinika za ginekologiju i akušerstvo vratila u normalan rad i da sada sva druga porodilišta imaju posebne boksove za trudnice koje su obolele od kovida.

Naglasila je da majke koje znaju da su kovid negativne treba normalno da se ponašaju sa svojim bebama, dok bi majke koje su pozitivne trebalo da primenjuju sve propisane mere zaštite.

"Inače, sve bebe su bile kovid negativne od kovid pozitivnih majki, što nam govori o tome da taj transplacentarni prenos verovatno nije moguć, ali neka se i dalje čuvaju", istakla je Mihajlovićeva.

U ovom trenutku u dečjoj bolnici КBC "Dr Dragiša Mišović", koja je zbrinjavala decu pozitivnu na koronavirus, nema mališana obolelih od kovida.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading