DR GLIGIĆ OPTIMISTIČNA: Virus polako gasi sam sebe!
Screenshot/YT/RTS

Virusolog u penziji dr Ana Gligić smatra da virus mutacijama polako gasi sam sebe i otkriva koja vakcina najbolje štiti od raznih sojeva.

Do sada je otkriveno nekoliko mutacija korona virusa, do kojih se u poslednje vreme najviše govori o indijskom soju, takozvanom dvostrukom mutantu, koji je registrovan i u Mađarskoj i u Hrvatskoj.

Zašto ima toliko mutacija i treba li zbog toga da se plašimo, na TV Prva je govorila virusolog dr Ana Gligić.

- To je normalno za RNK viruse, poznate su te silne mutacije. One su u stvari žestoka borba virusa za održavanje na čoveku. On je došao iz prirode i pokušava da se adaptira i ostane tu. Međutim, sve te mutacije će naići na prepreku kod vakcinisanih jer sve korone koje imamo imaju nešto zajedničko, neko stablo. Doskočićemo im vakcinama. Sve vakcine koje do sada imamo u upotrebi su efikasne, dosta smo vakcinisani, dosta je prebolelo, stvorili smo neki imunitet, što će ponuditi neki vid zaštite od mutacija - rekla je virusološkinja, dodajući da će sada dostupne vakcine ipak malo manje štititi od novih sojeva.

Virusolozi kažu da virus obično slabi mutacijama, međutim, ispostavilo se da se neki novi sojevi korone brže prenose od prethodnih.

- Očekivali smo još prošle godine da će mutirati i oslabiti do te mere da će nestati, međutim on se pokazao sa nekim novim osobinama za koje virusolozi nisu znali. Međutim, čekamo. Čula sam juče da se broj zaraženih smanjuje čak i u zemljama gde nije veliki broj vakcinisanih, to znači da se dešava ono što ja neprestano govorim već skoro godinu dana, da virus ide polako da gasi sam sebe. Čovek je za ovakve viruse slepa ulica.

Dr Gligić ističe i da korona virusi nikad neće nestati, ali smatra da više nikad neće u onolikoj meri ugroziti ljude.

- Korona nikada neće nestati jer divlje životinje u prirodi su inkubatori za te korone, a zavisi kada će koja iskočiti iz prirode i preći sa nekog prenosioca na čoveka. Svakako da će ih dočekati imuno stanovništvo od vakcina i dok traje imunitet kod ljudi neće više nikad napraviti onako dramatičnu situaciju kakva je bila.

Virusolog kaže da je "od starta pobornik starih klasičnih vakcina, od celog virusa" i smatra da će one pružiti zaštitu i od mutanata kovida-19.

Mislim da će te vakcine najviše štititi od mutacija zato što se daje pun sastav virusa na koji organizam stvara neku odbranu. Pazite, mi merimo samo jednu ili dve vrste antitela, ima više vrsta odbrana. Najvažnija su neutrališuća antitela, ona se ne rade, a moje iskustvo je da se ta neutrališuća antitela javljaju od prvog dana i da je sigurno da oboleli imaju jači imunitet od vakcinisanih, iako su vakcine izvanredno projektovane i daju izvanredan rezultat".

Gligićeva kaže i da je njen stav da za sada ne treba razmišljati o trećoj dozi vakcine, o kojoj se sve više govori.

- Po mom mišljenju ne bi trebalo zato što su sigurno razvijena neutrališuća antitela i hemi-inhibirajuća antitela koja su druga po vrednosti u odbrani organizma. Mislim da ne treba razmišljati o trećoj dozi sve dok ne bi došlo do neke drastične promene na virusu, da on do te mere mutira, onda bi se morala praviti treća doza od ugrađivanja parčića tog mutirajuće virusa koji bi dao odbranu i protivh te mutacije - zaključila je doktorka, dodajući da će "proizvodnja ruske vakcine na Torlaku će značiti mnogo".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading