DR ŠEKLER SKEPTIČAN: Treba biti obazriv sa daljim popuštanjem mera, 50 odsto vakcinisanih nije dovoljno!
Screenshot/YT/

Ovih dana očekuje se da Beograd dođe do 50 odsto vakcinisanih građana, međutim, kako kaže imunolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu doktor Milanko Šekler, potrebno je posmatrati situaciju na nivou cele Srbije i ističe da treba biti veoma obazriv kada je u pitanju dalje popuštanje epidemioloških mera.

Navodeći primer Izraela, doktor Šekler je rekao da je u toj zemlji vakcinisano 63 odsto građana, ali da su i dalje vrlo obazrivi kada je reč o daljem ukidanju restriktivnih mera.

- U subotu su imali 12 novozaraženih i još preispituju ukidanje mera. Imamo čitavu Srbiju i to što je u Beogradu vakcinisalo blizu 50 odsto nije dovoljno. Beograd je samo jedan grad i treba gledati celu zemlju jer smo mi mala epidemiološka jedinica gde je teško donositi mere za pojedinačne gradove - rekao je Šekler.

Kaže da je u isto vreme prošle godine dnvno bilo zaraženo oko 30 ljudi, jedan odsto od testiranih i to je postignuto bez vakcine samo zahvaljujuću zatvaranju i restriktivnim merama.

Sada kada imamo vakcinu treba da se u većem broju vakcinišemo, smatra Šekler.

Pominjanje 21. juna ili bilo kog drugog datuma od koga će se nešto drastično promeniti, prema mišljenju doktora Šeklera nije ni realno ni ozbiljno.

- Šta je tačno tog datuma, jel to neko sveto slovo? Šta treba tada da se desi? Ko je legitimni predstavnik virusa koji će u njegovo ime da potpiše poraz? Ako nemamo to, a nemamo, onda bih bio vrlo obazriv. Vakcinacijom može mnogo toga da se promeni, ali to je proces koji traje. Svako overavanje i davanje nekih rokova, proglašavanje, ja bih to nazvao jednostranog primirja, to teško da biva sa prirodom - naglasio je imunolog i mikrobiolog doktor Milanko Šekler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading