CRNI REKORD Zbog korone buknuo rak dojke
Alo

- Institut je radio sve vreme od početka epidemije. Sada smo u punom kapacitetu i po broju ambulantnih pregleda i po broju hospitalizacija - navela je ona.

Stiže nova oprema

Grujičićeva je najavila novu opremu za Institut. Kako je rekla, stižu akceleratori, savremene magnetne rezonance i skeneri.

CRNI REKORD Zbog korone buknuo rak dojke

Alo

 

- Imaćemo dovoljno aparata, pacijenti neće morati nigde drugde da idu na snimanja. Ipak, zbog renoviranja zgrade i postavljanja aparata neki pacijenti će morati da se strpe do avgusta. To se ne odnosi na mamografije - objašnjava dr Grujičić.

Ona je prenela i rezultate istraživanja koje pokazuje da će 2025. godine biti potrebno zračenje za 40.000 pacijenata u Srbiji. 

- Imam običaj da kažem - svi ćemo biti pacijenti. Bitno je da mi imamo uslove za lečenje. Broj pacijenta prevazišao je Institut. Svi rade preko fizičkih mogućnosti - rekla je Grujičićeva.

 Dodatni problem

Za navalu pacijenata na Institut onkolog prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, u izjavi za Alo! krivi koronu. 

- Korona je kriva za sve. Ne mogu se pacijenti pregledati blagovremeno niti im se na vreme mogu uraditi dopunske pretrage koje su potrebne pre operativnog zahvata. Zato se čeka određeno vreme na operaciju, posle se čeka na zračenje, hemioterapiju… - objašnjava Čikarić, i dodaje:

CRNI REKORD Zbog korone buknuo rak dojke

printscreen

 

- Institut je radio punim kapacitetom, ali dok pacijent dođe do operativnog stola, on treba puno pretraga da uradi, a na njih mora da čeka. Tu su mamografija, skener, rendgen pluća, ultrazvuk limfnih žlezda, skener abdomena i karlice... Na te aparate se čeka jer moraju da se puste prvo oni za koje se sumnja da su oboleli od kovida 19. Oni mogu da umru za 24 sata, a karcinom, uslovno govoreći, može da čeka, uglavnom se neće desiti smrtni slučaj za nekoliko sedmica. U ovom slučaju kovid 19 je napravio veliku zbrku.

Dodatni problem, kako kažu onkolozi, jeste i činjenica da se mnogi pacijenti oboleli od kancera dugo nisu javljali na prvi pregled iako su osećali simptome, plašeći se da odu lekaru zbog epidemije koronavirusa.

Nova zgrada u krugu KCS

Dr Danica Grujičić je zamolila državu da se obezbedi nova zgrada onkologije koja će biti u okviru Kliničkog centra Srbije, jer je s ovolikim brojem pacijenata to neophodno.

- Novi aparati rade u tri smene i nisu stari pet, već 15 godina. Čestično zračenje je budućnost i na tome se treba raditi. Ako se sve napravi kako treba, može služiti i u narednih 200 godina - istakla je Grujičićeva.

 

Brojke

4.600

žena u Srbiji oboli od raka dojke svake godine

1.600

žena godišnje umre od ove bolesti

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading