Ukinuto vanredno stanje u Lekovcu!
YT/ Leskovac Odozgo

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje i na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca, gradonačelnik Goran Cvetanović je doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog poboljšanja epidemiološke situacije.

Direktorka Zavoda dr Aleksandra Nikolić rekla je da se može zaključiti da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije i da se ona terenutno ocenjuje kao nesigurna.

- Od druge nedelje aprila zapaža se trend stalnog pada novozaraženih lica na nedeljnom nivou.  Nastavlja se i silazni trend broja hospitalizovanih pacijenata, kao i smanjenje broja pregleda u kovid ambulantama -rekla je dr Nikolić obrazlagajući predlog za ukidanje vanredne situacije.

Gradonačelnik je danas naglasio da vanredna situacija u Leskovcu traje od 30. novembra 2020. godine i da je od tog dana do današnjeg u Leskovcu na prisustvo korona virusa testirano 28.788 lica sa 5.555 pozitivnih nalaza.

Cvetanović je istakao da je kovid bolnica hospitalizovala 1.691 pacijenta i zabeležila 285 smrtnih ishoda povezanih sa pozitivnim rezultatom na prisustvo korona virusa.

- Trenutno su se stvorili uslovi da Leskovac ukine vanrednu situaciju, a ovaj potez proistekao je iz činjenice da od 119 pristiglih rezultata za stanovnike Leskovca imamo samo 5 novoobolelih, da je broj hospitalizovanih danas 54 pacijenta, 31 iz Leskovca, i da se nekoliko dana unazad beleži više otpusta nego prijema kovid pacijenata. Konkretno, juče su u kovid bolnicu primljena dva pacijenata, a otpušteno je 13. Na kiseoniku se nalazi 26 pacijenata, a smrtnih ishoda i upućenih iz leskovačke bolnice u druge ustanove nije bilo - istakao je gradonačelnik.

Ipak, kako je dodao, to ne znači da se smemo opuštati.

- Za povratak normalnim tokovima života i režimu funkcionisanja pre korone potrebno je da se do sredine juna vakciniše 50 odsto odraslog stanovništa u Srbiji. Što se Leskovca tiče, do današnjeg dana prvu dozu vakcine je primilo 39.346 lica, odnosno 35,47 odsto stanovništva. Dve doze je primilo 29.635 lica odnosno 26,92% odraslog stanovništva - rekao je Cvetanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading