TORLAK OČEKUJE VESTI IZ MOSKVE: Imaćemo rezultate o našoj vakcini za deset dana
Alo

U narednih 10 dana u "Torlak" bi trebalo da stignu rezultati validacije prve, probne serije od 2.000 bočica "sputnjika V" koje su poslate u ruski Institut "Gamaleja" na proveru. Ako odgovor bude onakav kakav u "Torlaku" očekuju, od kraja maja ili početkom juna mogle bi da počnu redovne isporuke supstance na svake dve nedelje i proizvodnja "sputnjika V" u nacionalnom institutu u Kumodražu.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nada se da će rezultati kontrole probne serije biti dobri.

- Proizvodnja "sputnjika V" u Srbiji bila bi primarno namenjena za potrebe naše zemlje, ali moramo i da pomognemo svima u regionu - kaže Popović. - U ovoj, prvoj fazi proizvodnje supstance se dobijaju iz Rusije, transportuju, bočice se pune i distribuiraju iz Srbije. U maju, najkasnije početkom juna, počeće izrada studije izvodljivosti koja će biti gotova do kraja godine i tada će se znati šta je potrebno za pun ciklus proizvodnje.

Proizvodnja "sputnjika V" bila bi velika šansa za "Torlak", u kojem se nadaju da će pun ciklus proizvodnje biti moguć sledeće godine. Za to će biti potrebna i nova oprema koja će, kako je već najavio predsednik Aleksandar Vučić, biti nabavljena uz pomoć države. Projekcija je da će u opremu, uređenje i infrastrukturu biti uloženo 38 miliona evra.

Pokretanje proizvodnje u "Torlaku" obezbedilo bi sigurno snabdevanje vakcinama, koje su u celom svetu najtraženija roba.

- Ako ostvarimo cilj da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih, od jula se možemo nadati i normalizaciji života uključujući i održavanje svadbi - kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. - I kad se postigne kolektivni imunitet, mora biti opreza, zaštitna maska će morati da se nosi bar još tri do šest meseci, pre svega zato što neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu.

Kako bi i dalje bilo dovoljno doza za imunizaciju, u Institut "Torlak" u ponedeljak je dopremljeno 104.130 doza "fajzer" vakcina i 20.000 "sputnjika".

Svi parametri pokazuju da se epidemija smiruje: za 24 sata virus je potvrđen kod 918 testiranih, ali je preminulo još 18 obolelih od kovida 19. Sredinom nedelje Krizni štab će ponovo analizirati situaciju i eventualno dalje popuštanje mera.

- Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mera jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije - kaže Đerlek.

TREĆA DOZA RAZLIČITA?

Oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine protiv virusa korona moraće da prime i treću, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon:

- Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku, ili dozu te iste vakcine ili da promene vakcinu. Zasada postoje istraživanja samo za slučajeve kada treća doza dolazi od istog proizvođača kao i prve dve, ali kombinovanje vakcina je budućnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI