MOŽEMO DA OČEKUJEMO DODATNO OPTEREĆENJE BOLNICA Omikron soj je totalna nepoznanica
Foto: Pixbay

- U KBC-u Split danas je 166 obolelih, 33 je kovid pozitivnih na respiratoru, kao i dvoje koji su postali negativni. To je ukupno 35 osoba, što je nešto manje nego je bilo ranije. Nama i svako smanjenje bolesnika puno znači jer lakše radimo i manje je opterećenje. To je i dalje veliki broj i veliki broj lekara je angažovan u lečenju obolelih. Od ovih koji su na respiratoru, 85 posto je nevakcinisanih i 15 posto vakcinisanih - rekao je Meštrović.

Odziv na vakcinaciju

On je istakao da poznaje svoje sugrađane, ali da očigledno postoji nešto u mentalitetu što bi sociolozi trebalo bolje da objasne.

- U KBC Split vidimo koje su posledice toga. Nama je u ovom trenutku angažovano 260 samo medicinskih sestara. Pola njih leči pacijente na respiratoru. Veliki broj radnika mora da leči obolele od kovida, pa zbog toga moramo da ograničavamo sve ostale delatnosti. To su posledice nedovoljnog broja vakcinisanih - dodao je.

Pripremamo se na veći broj obolelih

Meštrović je rekao da se za omikron jedino zna da je nepoznanica u svetu.

- Vidimo šta se događa u drugim državama. Broj zaraženih se svuda povećava i to isto možemo da očekujemo i u Hrvatskoj. Dosad znamo da je klinička slika nešto blaža. Ako bude veći broj zaraženih, a trebalo bi da bude, premda će procenat tih koji će završiti u bolnici biti manji, ukupno možemo da očekujemo povećano opterećenje bolnica. Pripremamo se na veći broj obolelih - zaključio je direktor bolnice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading