SKANDAL U HRVATSKOJ Uhapšena medicinska sestra koja je za mito ljudima upisivala da su vakcinisani
EPA/ Ida Marie Odgaard

31-godišnja medicinska sestra je uhapšena, a policija navodi kako je zaposlena u  medicinskoj ustanovi u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o vakcinaciji osoba u sistem, ali ne navode o kojoj ustanovi se radi.

Uhapšena sestra je u toku oktobra iskoristila svoje ovlašćenje i u sistem unela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak vakcinisani jednom dozom vakcine, i to početkom avgusta 2021. godine, iako je znala i bila svesna činjenice da nisu vakcinisani, javlja PU zagrebačka.

Naime, 28-godišnjakinja je u toku novembra poslala novac medicinskoj sestri kako bi dobila važeću kovid-potvrdu.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može da izradi  važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičene 4 osobe podaci i novac su predati osumnjičenoj zbog unosa podataka u za to predviđeni informacioni sistem.

Nakon nedelju dana, jedan od njih, je u apoteci na području Velike Gorice podigao kovid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je kovid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao lične podatke i novac zaposlenom u svom trgovačkom društvu budući da je od njega saznao da poznaje osobu koja može da mu izradi potvrdu.

Ponovo su uz pomoć osumnjičenih muškaraca lični podaci i novac predati uhapšenoj sestri koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoje ovlašćenje i unela u informacioni sistem netačan podatak o vakcinaciji 65-godišnjaka. 

Nakon nekoliko dana, kada je kovid-potvrda bila gotova, u apoteci na Srednjacima posrednik je podigao potvrdu, koja je predata 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu finansijsku ustanovu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka koji je bio njen posrednik zatvorskom nadzorniku i podneli krivičnu prijavu Opštinskoj državnoj advokatskoj komori u Zagrebu, dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podneti krivičnu prijavu redovnim putem.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading