HRVATSKA OBARA REKORD U BROJU NOVOOBOLELIH Zbog pojave delta plus soja se uvode nove mere
Alo

Hrvatska će i danas oboriti rekord u broju obolelih od korona virusa. Prema nezvaničnim informacijama, danas beleže 6.932 nova slučaja zaraze, čime su nas prestigli po dnevnom broju obolelih u ovom talasu. Podsetimo, Srbija je juče zabeležila 6.126 slučajeva.

Ivana Pavić Šimetin, zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila je danas da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja korona virusa.

Ona je za HRT rekla da je u Čakovcu zabeležen prvi slučaj delta plus soja. Ističući da je to soj koji se mnogo brže i lakše prenosi, ona je ponovila da je jedina opcija za sve vakcinacija.

Hrvatska će zbog celokupne situacije krenuti u odlučniju borbu protiv korona virusa. Naime, nakon što su juče oborili rekord, ministar zdravlja Vili Beroš potvrdio je na konferenciji nakon sednice Vlade da će Nacionalni štab uvesti nove mere.

Za sada nije potvrđeno o kakvim merama se radi, ali kako je preneo Jutarnji list pozivajući se na nezvanična saznaja, biće uvedene digitalne kovid potvrde u svim državnim, lokalnim i regionalnim institucijama.

Kako je naveo taj list, svugda gde bude obavezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlene, ali i posetioce. Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

Poslednji talas korona virusa, koji poslednjih nedelja divlja u Evropi, zadao je velike muke Hrvatima, te su brojne bolnice u ovoj zemlji pred kolapsom.

Sve je veći broj zaraženih i hospitalizovanih, a proteklih dana ova država beleži i porast broja preminulih od korona virusa.

Lekari su suočavaju sa velikim problemima u bolnicama.

Iz dana u dan sve je veći postotak onih koji nisu vakcinisani, a završe na respiratoru.

- Već godinu dana ponavljamo i apelujemo na građane da se vakcinišu - rekla je ove nedelje Dijana Mejer iz HZJZ-a, ističući da znamo i da se vakcinisani mogu zaraziti, ali da su njihove šanse za zarazu od 8 do 10 puta manje u odnosu na nevakcinisane. Takođe, imaju i 20 puta manju šansu da će biti hospitalizovani.

Zvonimir Šostar iz Nacionalnog Zavoda za javno zdravlje dr Andrija Štampar je ove nedelje rekao i da strahuje od novog talasa korona virusa.

- Nažalost, ja verujem s obzirom na celu situaciju, da imamo vrlo niske brojke vakcinisanih, da nas iza Nove godine čeka još jedan talas jer antivakseri su veoma snažni. Ne rade dobro svojim prijateljima, sugrađanima i stanovnicima. Bojim se da kada se ovo malo stiša, da ćemo do 1. decembra imati 10.000 mrtvih. Jedan ozbiljan grad umire, a ionako nas je malo - rekao je Šostar ponavljajući da je drugi put vakcinacija - i to trećom dozom.

Podsetimo, pet velikih lekarskih organizacija od hrvatske vlade zatražilo je hitno uvođenje strogih mera zbog pogoršanja situacije u vezi sa korona virusom i preopterećenosti zdravstvenog sistema te zemlje.

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sistem kao i pretećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za lečenje kovid, ali i ne-kovid bolesnika, pet lekarskih organizacija, Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko lekarsko društvo, Lekarski sindikat, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) i Koordinacija hrvatske porodične medicine (KOHOM) od vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog štaba civilne zaštite zatražili su hitno donošenje šest mera.

Mere podrazumevaju uvođenje obaveznih kovid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obaveznih kovid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, bioskopi, pozorišta, restorani, kafići…), ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obavezne kovid potvrde (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), produženje onlajn nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), nastavak održavanja razredne nastave po modelu A, postupno odlaganje elektivnih programa u bolnicama i organizovanje rada na punktovima za vakcinisanje u svim većim gradovima po modelu rada sedam dana/12 sati.

Ciljevi koje pet lekarskih organizacija smatra da je moguće postići ovim merama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sistema i sprečavanje kolapsa.

U saopštenju oni poručuju da trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboleli od kovida, kao i drugi pacijenti, više neće moći da dobiju zdravstvenu pomoć na nivou dosadašnjeg kvaliteta i dostupnosti.

- Suočeni smo u Hrvatskoj s žestokim talasom epidemije. U poslednja 24 sata zabeleženo je 6.310 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U poslednje dve nedelje broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima porastao je za čak 72 odsto. Ako se odmah ne preduzmu nužne mere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gde za sve obolele od kovida 19 neće biti dovoljno specijalizovanih lekara za lečenje najteže obolelih - navodi se u saopštenju hrvatskih lekarskih udruženja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading