NA PROTESTU U LJUBLJANI 7 POLICAJACA POVREĐENO Neredi širom zemlje
EPA/IGOR KUPLJENIK

Sedam policajaca je povređeno, a nekoliko policijskih vozila oštećeno na protestu u Ljubljani, održanom sinoć, saopštila je danas slovenačka policija.

Na protestu protiv mera za suzbijanje korona virusa je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a u saopštenju se dodaje da je devet demonstranata uhapšeno.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs opisao je nerede kao "skandalozne", prenosi agencija STA.

Policija je prekinula skup nakon što su demonstranti počeli da bacaju boce, kamenje i upaljene baklje na policiju i Dom parlamenta, a u rasterivanju demonstranata upotrebila je vodeni top i suzavac.

Komesar policije Anton Olaj rekao je novinarima danas da je sloboda izražavanja i okupljanja legitimno pravo, ali da se mora ostvariti bez nasilja.

- Osuđujemo svako nasilje, uključujući ponašanje demonstranata na jučerašnjem skupu u Ljubljani, gde je došlo do masovnog kršenja zakona i reda - rekao je Olaj.

On je dodao da se očekuje više ovakvih incidenata.

- Spremni smo i nastavićemo da se ponašamo kako zakon nalaže - kazao je.
 

Komesar policije naglasio je da svi koji organizuju skupove moraju da shvate da će na kraju odgovarati.Načelnik sektora u policiji Tomislav Omejec rekao je da je zaštita organizovana na osnovu tada dostupnih informacija, koje su prikupljene uglavnom iz objava na Fejsbuku.

Broj policajaca pojačan je kada se približila noć, a policajci koji su štitili Parlament otkrili su da pritisak raste, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Hojs opisao je nerede kao "skandalozne za demokratsko društvo" i "ostvarenje levog fašizma u praksi", nakon što je juče optužio "ogranke" levih stranaka da su odgovorni za nerede.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading