OVO SU USLOVI Ko želi da ide na žurku u Crnoj Gori mora da ispunjava sledeće zahteve
EPA/ VALENTIN FLAURAUD

 

Vlada je usvojila mere protiv koronavirusa koje će važiti od danas do 20. avgusta.

Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, kao i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od sledeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde:

- da je osoba u celosti vakcinisana, ili je primila prvu dozu

- da poseduje negativan PCR test na Kovid-19, koji nije stariji od 72 sata

- dokaz da je osoba prebolela kovid

- dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati

"Jedan od ovih uslova moraju da poseduju svi zaposleni u ugostiteljstvu", rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Za maloletnike se ne zahteva da ne ispunjavaju nijedan od navedenih uslova, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne kovid potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

"To su događaji poput Bokeške noći, karnevala i slično", kazao je Galić.

O Nacionalnoj kovid potvrdi

Svi građani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dve doze, te potvrde mogu i dalje da koriste, i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte...

"Građani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog lekara", kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Sekulić je najavio da će, tokom dana ili do ponedjeljka, preuzimanje digitalne potvrde biti omogućeno i preko sajta eZdravlje.

"Na taj način ćemo skratiti put građanima, da neće morati da idu u zdravstvene ustanove, već će potvrdu moći da preuzmu onlajn", istakao je Sekulić.

Mere od sada donosi Vlada

Sve ključne mere u borbi protiv koronavirusa, koje su i od ekonomskog značaja, od sada donosiće Vlada Crne Gore, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja može, na predlog IJZCG, može i narediti mere za zaštitu građana od zarazne bolesti.

"O svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada Crne Gore", kazala je Slavojka Šuković iz Ministarstva.

U slučaju potrebe će formirati tri Kovid centra

Direktor Doma zdravlja Podgorica i šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacije, Danilo Jokić, najavio je da će od 2. avgusta do kraja septembra stići više od 100.000 Fajzer vakcina, na nedeljom nivou.

Rekao je da će vakcine biti distriubuirane domovima zdravlja u svim opštinama.

"U slučaju potrebe ćemo zdravstveni sistem organizovati tako da ćemo kovid pacijente usmeravati u zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa i to - sever, centar i jug. KCCG će morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj kovid postelja", kazao je Jokić.

Osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu, mogu biti podvrgnute PCR ili brzom antigenskom testu, kako bi dobili potvrdu, pojasnio je Sekulić.

Galić: Inspekcija da nađe razumijevanja za ugostitelje

Na pitanje da li ugostitelji, čiji zaposleni ne ispunjavaju makar jedan od četiri uslova propisana Nacionalnom potvrdom, moraju večeras zatvoriti svoje objekte, pošto mere stupaju na snagu, Galić je kazao kako se nada da će inspekcija naći razumijevanja i dati vlasnicima ugostiteljskih objekata određeni rok da se prilagode novim merama.

Kazao je da nove mere nisu donete niotkuda, već da se radi o nečemu što je preporučivano mesecima i da "svaka preporuka u neko doba prelazi u meru."

Na pitanje zašto mera ne važi za državne institucije, već samo ugostiteljske objekte, Galić je rekao da su pokušali da utiču na mesta gde su masovna okupljanja, pogotovo mladih, jer je analiza poslednjih nedjelja pokazala da su te kategorije najviše pogođene koronavirusom, a da su mladi najmanje vakcinisani.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Zdravko Krivokapić

 

Galić nije želio da odgovori na pitanje kakva se poruka šalje time što predsednik Savjeta za borbu protiv Kovida-19, premijer Zdravko Krivokapić, nije vakcinisan i navodno deveti mesec već ima visok nivo antitiela, već je pozvao građane da se vakcinišu i tako doprinesu svojoj i bezbjednosti drugih.

Komentari (0)

Loading