PORAŽAVAJUĆE Trećina građana veruje u teorije zavere o korona virusu
EPA

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno uz podršku britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, među onima koji veruju u teorije zavere više je osoba sa osnovnim i nižim nivoom obrazovanja nego među ostalima.

Anketa je pokazala da u teorije zavere više veruju osobe koje su bile izložene velikom broju netačnih informacija o korona virusu, kao i osobe koje navode da su imale sreće ako su uspele da nađu željenu informaciju na tu temu.

Među građanima koji su naveli da informacije o epidemiji nisu pratili iz više izvora ima značajno više onih koji veruju u dezinformacije i teorije zavere o korona virusu i vakcinama nego među ostalim ispitanicima.

"Ovi podaci ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje, jer upravo ona omogućava ljudima da nađu informacije koje ih zanimaju, kao i da kritički sagledaju svaku informaciju i provere je u pouzdanim, stručnim izvorima", poručio je Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos.

Kako poručuju iz UNICEF-a, podaci o uticaju teorija zavere na ponašanje građana upućuju na zaključak da je za javno zdravlje veoma važno jačati medijsku pismenost i kulturu dijaloga, kao i otvorenu komunikaciju sa lekarima.

Komentari (1)

Loading
Nish

20.06.2021 15:01

I to je koliko 150 000 ljudi izedem te zemljo boranijo