Tragedija u Banjaluci: Porodilja preminula od korone, beba na kiseoniku
EPA/Chaikom

Od posledica koronavirusa, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, juče je preminula porodilja S. Ž. (33) iz Teslića, za čiji su se život lekari borili pune dve sedmice, a njena beba je i dalje na kiseoniku.

Kako piše Srpskainfo, ona je u 30. nedelji trudnoće u ovu zdravstvenu ustanovu primljena 2. maja, sa simptomima i pozitivnim testom na koronavirus.

– Porodilja je od 30. aprila bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj, a 2. maja je transportovana u našu ustanovu. Dan nakon prijema, lekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo porodili su je carskim rezom, nakon čega je pacijentkinja primljena u Jedinicu za intenzivno lečenje Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje, gde je nastavljen terapijski tretman – rekli su u UKC RS.

Naglašavaju da je, tokom boravka u ovoj klinici, pacijentkinja zahtevala visokoprotočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno neinvanzivni respirator, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju (respirator).

– Kontrolni test na kovid urađen je 13. maja i bio je negativan. Zbog komplikacija osnovne bolesti, kovida 19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe lekara UKC RS. Nažalost, sprovedene terapijske mere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima 16. maja – navode u UKC RS i dodaju da je, nakon neuspešne kardiopulmonalne reanimacije, pacijenkinja, nažalost, preminula u 9.55 časova.

– Što se tiče zdravstvenog stanja deteta koje je hospitalizovano u Klinici za dečije bolesti UKC RS, danas u četrnaestom danu života nalazi se na kiseoničkoj potpori od tri litra u minuti. Prvih šest dana života bilo je na mehaničkoj ventilaciji – rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodali da su, nažalost, još jednom svedočili nepredvidivosti kovida 19 i kompilkacijama koje ova opaka bolest izaziva.

– Borbu sa ovom pošasti u našoj ustanovi je izgubila porodilja i ovom prilikom rukovodstvo naše ustanove, kao i kolektiv Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje, na čelu sa načelnikom dr Draganom Rakanovićem, žele da izjave saučešće porodici preminule zbog nenadoknadivog gubitka. Lekari i drugo medicinsko osoblje UKC RS nadljudskim naporima čine sve da spasu svaki ljudski život, što potvrđuju i mnoga svedočenja pacijenata koji su preživeli kovid-19. Iako je epidemiološka situacija u RS pod kontrolom, a evidentan je i pad zaraženih i hospitalizovanih pacijenta u zdravstvenim ustanovama, podsećamo javnost da još nije vreme za opuštanje – poručuju iz UKC RS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading