KANCELARIJA EU NAREDILA ALBANCIMA ZSO se mora formirati, to je vaša obaveza!
Foto: Tanjug

Suniog je naveo dva razloga zbog kojih EU smatra da je potrebno sprovesti sporazum i naglasio da EU insistira na sprovođenju ovog sporazuma zato što se sve češće čuje da on neće biti sproveden.

„Prvi razlog je da je ovo međunarodni sporazum koji su potpisali predstavnici tzv. Kosova u kontekstu dijaloga i da se međunarodni sporazumi moraju poštovati. Drugi razlog je da su neki od tih sporazuma ratifikovani u kosovskom parlamentu, parlamentarnom većinom i kosovskim sistemom rukovođenja. Ono zbog čega mi sada insistiramo na ovoj temi  su glasine da ti sporazumi nisu relevantni i da neće biti ispunjeni“, rekao je Suniog.

Prema njegovim rečima, primenu ovog sporazuma je međunarodno pravna, ali i nacionalna obaveza.

„Očekivao bih da se, ako je ovo pravna država, mora poštovati domaća pravna obaveza, ali i zakonska obaveza prema međunarodnim sporazumima. Ako niste zadovoljni nekim međunarodnim obavezama ili nekim postojećim zakonodavstvom, onda postoje neke procedure kako to možete promeniti tako što ćete predložiti druge alternative. Ono što je važno jeste da postoji refleksija da obaveze iz prošlosti postoje i da se ne mogu zanemariti“, poručio je Suniog.

Ustavni sud ne kaže da se ZSO ne može formirati

Povodom odluke Ustavnog suda da 23 tačke sporazuma nisu u skladu sa Ustavom, Suniog je rekao da Ustav ne kaže da se Zajednica srpskih opština ne može formirati.

„Da budem jasan po ovom pitanju, postoje dva sporazuma. Jedan je iz 2013. godine, to je ovaj o kome sam govorio i koji je postignut kao dogovor, potpisan i ratifikovan u Skupštini. Postoji još jedan sporazum iz 2015. godine i koji je stavljen pod lupu Ustavnog suda, ali Ustav ne kaže da se ZSO ne može formirati i da se ta obaveza ne može ispuniti. U stvari, on kaže da traži da se ponovo izradi statut ove Zajednice srpskih opština i još jednom pošalje Ustavnom sudu“, naveo je dalje šef EU na Kosovu.

Kao izlaz iz ove situacije, Suniog vidi u tome da tzv. Kosovo treba da pošalje predlog rešenja.

„Jednostavno bih zamolio Vladu tzv. Kosova da postupi u skladu sa svojim državnim obavezama, kao i međunarodnim, i da se saglasi sa uslovima Ustavnog suda. Dakle, izraditi statut ZSo, predstaviti ga Sudu i pregovorima u dijalogu“, dodao je on.

Suniog je odbacio tvrdnje da je EU jednostrana i da podržava samo jednu stranu.

„Naš interes je da i zvanična Priština i zvanični Beograd postignu sporazum i postignu ovaj pravno obavezujući sporazum koji bi rešio sve još uvek otvorene probleme i koji bi onda omogućio i tzv. Kosovu i Srbiji da nastave ka Evropskoj uniji“, dodao je Suniog.

On je, govoreći o potrebi konačnog pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na kraju dijaloga, naglasio da je sporazum o registarskim tablicama, koji je postignut krajem septembra, primer  da „ako dve zemlje rade ozbiljno, može da se postigne dogovor“.

Suniog smatra da je realan i dobro planiran cilj za postizanje konačnog sporazuma u ​​okviru mandata Kurtijeve vlade.

Prema njegovom mišljenju, strane u dijalogu treba da se usredsrede na pregovore o sporazumu koji otvara put za budućnost, ali „naravno da se to ne može učiniti bez suočavanja sa prošlošću“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading