NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM Albanci okrivili Srbiju za sve, a onda rekli: Priština ne želi!
Printscreen
NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM Albanci okrivili Srbiju za sve, a onda rekli: Priština ne želi!

Tanjug/Ap

 

 

 

On je rekao da postoji načelni dogovor po kome se na zajedničkim sastancima razgovara samo o temama sa kojima se obe strane saglase. 

Povodom insistiranja Beograda da se u Briselu razgovara o Zajednici srpskih opština, Bisljimi kaže da kosovska strana ne želi sada da razgovara o pitanjima koja se tiču manjinskih zajednica, jer bi ona, prema njegovim rečima, trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma.

Prema rečima Bisljimija, potpisano je 30 sporazuma i ne treba ih rangirati tako da se neki od njih smatraju da su od prve a neki od druge važnosti, i da zbog toga Srbija ne može da insistira samo na sporazumu kao što je onaj o Zajednici.

"Srbija trenutno ne sprovodi 25 sporazuma i ima kredibilitet "nula" da iznese na sto temu koja je interesuje. Nama je važnije finansiranje Preševske doline od udruživanja srpskih opština. Ako krenemo sa takvim uslovima, onda nas to nikuda neće odvesti“, rekao je Bisljimi.

Zahtevi Evropske unije

Odgovarajući na pitanja novinara oko zahteva EU vezanih za ZSO, Bisljimi je rekao da za EU ima malu težinu da li je taj sporazum dobar ili loš i da li su ga potpisali stabilni "ili ucenjeni političari".

"Ali, oni kažu da je to obaveza i da treba da se nađe rešenje za tu obavezu“, dodao je on.

Povodom mogućeg sastanka lidera Srbije i Kosova pre kraja godine, koji je najavio šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, Bisljimi je naveo da je prvi korak ka uspešnom dijalogu Prištine i Beograda definisanje elemenata sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Ovi elementi bi, kako smatra, trebalo da budu definisani na sastanku na nivou šefova država. 

Posle poslednjeg od više sastanka u Briselu sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Bisljimi je rekao da je održano nekoliko bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima i da su teme razgovora bile energetika, nestali i zastupljenost u regionalnim inicijativama.

NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM Albanci okrivili Srbiju za sve, a onda rekli: Priština ne želi!

Foto: Youtube/Printscreen

 

On kaže da je na sastancima u Briselu bilo reči i o slobodi kretanja, kao i o slučaju kada je Srbija, prema njegovim rečima, flagrantno prekršila sporazum o slobodi kretanja, ne dozvoljavajući bokserima sa Kosova da učestvuju na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Bisljimi je izrazio nadu da se može pronaći rešenje koje će građanima na severu Kosova omogućiti da plaćaju struju.

Transfer budžeta

Naveo je da je bilo reči i o, kako je rekao, preprekama koje je Srbija napravila Kosovu u transferu 100.000 evra za Preševo iz kosovskog budžeta.

Bisljimi je rekao da je sa evropskim zvaničnicima razgovarao i o dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo, i objasnio da su mu kosovske vlasti zabranile posetu zbog „podsticanja i govora mržnje“ koji je koristio tokom prethodnih poseta.

Specijani predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako je preneo Tanjug, održao je danas u Briselu dodatne konsultacije sa Bislimijem. Tokom jučerašnjeg dana delegacije Beograda i Prištine imale su odvojene sastanke sa EU posrednicima i nisu sele za isti sto. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading