EU POZIVA NA FORMIRANJE ZSO Primeniti sve do sada postignute sporazume
Foto: Alo!

Istrovremeno EU je pozvala na primenu svih do sada postignutih sporazuma, sa posebnim osvrtom na formiranje Zajednice srpskih opština.

”Tokom današnjih pregovora, posrednik EU je primio k znanju zabrinutost koju je iznela beogradska strana u vezi sa neprovođenjem Asocijacije/zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i nepostojanjem panela sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu u nedavnom slučaju. Posrednik poziva obe strane da primene sve ranije dogovore”, navodi se u saopšetnju Evropske službe za spoljne poslove.


Dodaje se da će se EU, kao posrednik u dijalogu, pozabaviti svim otvorenim pitanjima koja proizlaze Briselskog sporazuma, što će biti prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

U pisanom saopštenju EEAS navodi se da je danas, nakon ”opsežnih razgovora” koje su vodili Miroslav Lajčak, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postignut dogovor o rešavanju tenzije na severu KiM kao i o radu na održivom rešenju koje će omogućiti neometanu slobodu kretanja svim ljudima.

”EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi postigle brz napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa”, stoji u saopštenju EEAS.

Dodaje se da su se strane složile da se uklone specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na zajedničkim prelazima Jarinje i Brnjak istovremeno sa blokadama puteva i to sa počcetkom u subotu 2. oktobra od 8:00 časova i sa završetkom najkasnije do 16:00 časova, dok će jedinice KFOR-a biti raspoređene na administrativnim prelazima i tamo ostati naredne dve nedelje radi zaštite bezbednog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

”Nakon mera za deeskalaciju situacije na terenu, strane će primenjivati režim nalepnica kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremeno rešenje dok se ne postigne trajno rešenje”, stoji u saopštenju EEAS.

Dodaje se da će se formirati Radna grupa koja će uključitvati EU, kao predsedavajuću, Beograd i Prištinu, a koja će raditi na trajnom i održivom rešenje za pitanje registarskih tablica.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading