ALBANCI PLAČU, LAŽNA DRŽAVA SVE DALJE OD SNA "Srbiji ne treba naše priznanje, ovo je jedini način da nadmudrimo Srbe..."
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prema mišljenju Spahijua, u osnovi svega je da će na putu postizanja sveobuhvatnog sporazuma, biti pomaka samo ukoliko Beograd i Priština zauzmu pristup koji se razlikuje od dosadašnjeg.

- Nažalost, pokazao se pogrešan pristup strana koje nisu voljne da se dotaknu glavne teme. Pitanje nestalih osoba se može razmatrati nezavisno od toga da li je Kosovo priznato od stane Srbije ili ne, ono se može nastaviti i nakon priznavanja. Ta tema je nezavisna od statusa Kosova, jer ipak ono što svet traži od nas je sporazum o priznanju, ali kako stoje stvari, izgleda da se ne bližimo tome, već idemo u suprotnom pravcu - kaže Spahiju.

Spahiju veruje da je Zajednica srpskih opština opcija koja može da dovede do konačnog sporazuma, iako i Srbija i Kosovo odbijaju da to otvoreno kažu.

- Zajednica opština sa srpskom većinom je zamišljena kao zadnja cena koju će Kosovo platiti za dobijanje priznanja od Srbije. Beograd želi da razgovara o zajednici, ali ne želi da spomene mogućnost priznanja, u tom smislu Priština izbegava tu temu jer je to moneta potkusurivanja za priznanje, zbog toga se strane udavaljavaju. O ZSO bi se trebalo razgovarati, ali bi trebalo dodati stavku da će ona da stupiti na snagu kada Srbija prizna Kosovo, taj pristup bi mogao da dovede do sporazuma - navodi Spahjiu.

Napori ka rešavanju dugotrajnog spora između Kosova i Srbije oko nezavisnosti ne vode ka međusobnom priznanju, već ka postizanju konačnog dogovora, dodaje Spahiju, koji kaže da Srbiji nije potrebno priznanje Kosova, već obrnuto.

- Ne radi se o međusobnom priznanju jer Srbija nema potrebu da bude priznata od bilo koje države, ona je priznata od Berlinskog kongresa 13. jula 1878. godine, ali Kosovu je potrebno priznanje Srbije. I nakon postizanja tog sporazuma, Kosovo i Srbija kao susedne države moraju da nastave razgovore o raznim temama, ali je najbitnije da se reši to glavno pitanje - zaključuje Spahiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading