PETKOVIĆ SA LAJČAKOM U BRISELU Insistiramo na formiranju ZSO i bezbednosti Srba na Kosovu
Tanjug/Strahinja Aćimović

Pred današnji sastanak u Briselu na ekspertskom nivou, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, najvio je da će Beograd na prvom mestu insitirati na formiranju Zajednice srpskih opština i to na način koji je dogovoren Briselskim sporazumom, uključujući sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM, a u svetlu inicdenata koji su se poslednjih dana dešavali u južznoj srpskoj pokrajini.

Glavni pregovarač Beograda Petković, sastao se u Briselu sa specijalni predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, u okviru nove tehničkog dijaloga Beogrda i Prištine. Trilateralni sastanka delegacija Beograda, Pristine i EU posrednika u dijalogu zakazan je za 14 časova.


 Iz Beograda poručuju da se navršilo 3.000 dana od postizanja sporazuma o formiranju ZSO, a da Priština nije ispunila dogovorenu obavezu.


Portaprol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug, ponavlja da je Kosovo 2013. godine popisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i kosovski parlament.

 

PETKOVIĆ SA LAJČAKOM U BRISELU Insistiramo na formiranju ZSO i bezbednosti Srba na Kosovu

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

 

"Tim činom Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put primene dogovorenog", navodi Stano.Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će se danas razgovarati i o pitanjima nestalih osoba, slobodi kretanja i energetici.


EU kao glavni posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nagalšava da je sastanak eskperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenik kosovskih institucija, Aljbina Kurtija.
"Ako se sporne teme ne reše na tehnićkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou", rečeno je Tanjugu u Briselu.


Nakon prethodne runde razgovora Vučiha i Kurtija u Briselu sredinom juna, šef diplomatije EU, Žosep Borelj najavio je novu rundu dijaloga na viskom političkom nivou za kraj jula.


Delegaciju Beograda na današnji razgovorima u Briaselu predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a sa strane Prištine, po prvi put kao šef pregovarčkog tima pojaviće se potpredsednik privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading