Kurti mora da pristane na formiranje Zajednice srpskih opština!
EPA

Nuši je rekao da predsednički kandidat Vjosa Osmani nije pravi izbor, jer ne predstavlja političko jedinstvo.

"Svakako ne mislimo da je Vjosa Osmani pravi izbor za predsednika. Imamo premijera, predsednika Skupštine i ako predsednik bude izabran, imaćemo ljude koji predstavljaju političku stranku Samoopredeljenje. Na taj način se gubi institucionalna vrednost mesta predsednika, koje bi trebalo da bude mesto političke ravnoteže. Još uvek se nadam da se to neće dogoditi. Nije u pitanju samo konkretna osoba, već je potrebno na toj funkciji imati nekoga ko je predsednik koji ujedinjuje“, rekao je Nuši.

Nuši je ukazao da bi pitanje predsednika trebalo da se rešava političkim dogovorom u Skupštini, a ne da se koristi ucena brojevima glasova, jer se na taj način ugrožava demokratija.

"Nije slučajno da je dve trećine poslanika u Skupštini potrebno da ostane u Sali kada se glasa za predsednika Kosova. Naš Ustav je postavio kompromis kao obavezan u politici. Ovde pobednik izbora ne zauzima sva mesta. Bez obzira na ishod, kompromis bi trebalo da bude obavezujući. Jezik ucenjivanja brojevima je neprihvatljiv, to je jezik koji pokušava da potčini drugog, a to e opasno za demokratiju“, rekao je on.

Nuši ističe da će Kurti pristati na zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Prvo nas je nova vlada lagala, rekla da je prioritet šest ili sedam tačaka. Kada je imenovan za premijera prvi posao koji je uradio bilo je učestvovanje u okruglom stolu o dijalogu. Videli smo da je na svakom sastanku sa ambasadorima tema dijalog koji bi trebalo da započne brzo. Kurtijev stav je stav EU koja insistira na uspostavljanju ZSO“, rekao je on.

Nuši je ukazao da Kurti u izbornoj kampanji nije spomenuo nikakav plan o tom temi, uprkos tome što Socijaldemokratska partija smatra da je ovo glavna tema.

"Pobeda na izborima sa toliko glasova i nepostojanje programa za glavnu temu je obmana građana, a tendencija Kurtija da okonča ovo pitanje završiće se istom obmanom“, rekao je on.

Nuši naglašava potrebu postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, jer bi to pomoglo regionalnoj saradnji.

"Smatramo da je neophodno je postići sveobuhvatan sporazum o uzajamnom priznanju. Jedina trenutna perspektiva je regionalna saradnja sa zemljama regiona. Napredovanje u EU je nemoguće, ne našom krivicom već krivicom EU“, rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading