LAŽNA DRŽAVA U KRIZI! Kurti se hitno obratio građanima
EPA

Poručujući im da je povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza Vlada uspela da stabilizuje snabdevanje električnom energijom i da su restrikcije gotovo uklonjene.

- Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molimo vas da uštedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete - napisao je Kurti.

On je naveo da je lažna država Kosovo u energetskoj krizi i da su visoke uvozne cene posledica eksternih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka. S jedne strane, kako je rekao, cena energije na berzi je porasla sedam puta, dok sa druge strane, proizvodnja ne pokriva ni polovinu potrošnje na Kosovu i Metohiji, koja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 gigavata.

- Ne postoji dobro rešenje u ovoj situaciji, smanjenje energije ili cena energije? (Lažna država) Kosovo je mnogo ranije moralo da razmišlja više i bolje, kako ne bi dospelo u ovu lošu situaciju - rekao je Kurti.

Po njemu, dva su unutrašnja faktora koja su dovela do krize - nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova i Metohije, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i sa pristupačnim cenama kako za domaćinstva, tako i za industriju.

- Drugo, korupcija u vladi je postala uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i mreže za snabdevanje za samo 26 miliona evra. Do 2022. godine imaćemo nacionalnu energetsku strategiju za narednu deceniju i staze kojima treba da idemo do 2050. godine - napisao je Kurti na Fejsbuku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading