VIŠE NE KRIJU SVOJE NAMERE Lažna država Kosovo vrbuje članice Evropske unije i priznaju da ništa neće biti od ZSO
Tanjug/Ap

Izveštavajući Odbor za evropske integracije u kosovskom parlamentu, Gervala je dodala i da ne može da precizira datum kada bi moglo da dođe do vizne liberalizacije za građane Kosova.

Kako je istakla trebalo bi prethodno ubediti pojedine zemlje da je ojačan pravni sistem na Kosovu i da su ispunjeni uslovi za liberalizaciju.

"Ako se konstatuje da su prethodne vlade ispunile uslove, nema razloga za kašnjenje. Ima država koje nam govore da se pravni sistem mora jačati, i moramo ih ubediti konkretnim rezultatima. Pojedino negativni stavovi su i rezultat unutrašnjih dešavanja u tim državama. Svesni smo prepreka", istakla je Gervala.

Ona je doda dodala da Kosovo radi na jačanju svog statusa na međunarodnom planu.

"Status Kosova je godinama slabio, bilo je stagnacije, tek nedavno nas je Izrael priznao. Radićemo i sa državama koje nas nisu priznale i državama koje su nas priznale. Pored jačanja našeg statusa u regionu, cilj nam je da dobijemo status kandidata u Evropskoj uniji", poručila je Gervala.

Gervala: Neće biti ZSO, nemamo luksuz da sprovodimo štetne sporazume

Ministarka spoljnih poslova je nazvala je štetnim Sporazum o Zajednici srpskih opština, kao  i inicijativu "Otvoreni Balkan" i dodala da neće biti sproveden Sporazum o ZSO.

"Odluke su se u prošlosti donosile sa velikom lakoćom. ZSO i 'Otvoreni Balkan' su dve teme koje smo analizirali i koje su štetne. Kažemo da su štetne i radimo na tome da onima koji žele najbolje objasnimo da su štetne. ZSO stvara drugu Bosnu na Kosovu. Ne želimo da budemo paralizovani kao Bosna. Nemamo luksuz da sprovodimo sporazume koji su štetni", rekla je Gervala pred poslanicima.

Gervala je zamoljena da i podnese izveštaj o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i sprovođenju mera, ali je je rekla da ne želi da se meša u rad zamenika premijera Besnika Bisljimija u vezi sa procesom evropskih integracija.

Na konstataciju pojedinih poslanika da je i njeno ministarstvo itekeko nadležno za to pitanje, Gervala je rekla da će o tome pred Odborom govoriti neki drugi put, jer danas neće biti vremena, zbog toga što je čeka put u Sjedinjene države.

Dodala je da je očigledno pogrešno razumela današnji sastanak.

"Moramo još jednom detaljno da razgovaramo o brojkama i procesu evropskih integracija, sa datumom koji smatrate odgovarajućim", poručila je Gervala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading