POŠILJKA IZ SAD ZA PRIŠTINU Stigao poseban paket
EPA

SAD su danas donirale Prištini 500.000 doza Fajzer i Biontek vakcine protiv Kovid 19, kroz sistem distribucije KOVAKS, kao deo napora američke diplomatije kojima su vakcine ranije poslate u desetine zemalja.

Ova donacija je došla samo nekoliko dana nakon što su prištinske vlasti 15. avgusta ponudile da pruže privremeno utočište ugroženim Avganistancima povezanim sa SAD nakon što su talibani u toj zemlji preuzeli vlast, prenosi Rojters.


Američki državni sekretar Entoni Blinken tim povodom je saopštio na Tviteru da ovaj poklon predstavlja "potvrdu zajedničkih vrednosti i nepokolebljivih veza između administracije SAD i vlasti u Prištini."

Administracija predsednika Džozefa Bajdena vodila je razgovore sa više zemalja o prijemu Avganistanaca, dok traju napori da se iz Kabula avionom preveze hiljade Amerikanaca i drugih stranaca, ali i avganistanskih državljana koji su pomogli dvadesetogodišnjim američkim ratnim naporima u toj zemlji.

Doze za Prištinu su isporučene putem KOVAKS-a, koji podržava Svetska zdravstvena organizacija i koji ima za cilj da obezbedi ravnopravan pristup vakcinama, ali američki zvaničnici su saopštili da mogu da odlučuju gde se preko ovog sistema šalju vakcine proizvedene u SAD.

Američki državni sekretar je ranije obećao da Vašington neće trgovati vakcinama u cilju dobijanja političkih usluga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading