PROMENA SNAGA BEOGRADA I PRIŠTINE Deset država povlači priznanje Kosova?
Shutterstock

Mapa sveta mogla bi već u ovom trenutku da izgleda prilično drugačije u pogledu država koje su priznale nezavisno Kosovo, jer je Srbija na svoju stranu privukla još deset zemalja.

Ove države, koje se zbog mogućih pritisaka još drže u tajnosti, pružile su Srbiji čvrste garancije da su spremne da povuku svoje ranije odluke o priznavanju lažne države Kosovo, prenosi Politika.

Ističe moratorijum

Pošto je septembar mesec u kom, prema Vašingtonskom sporazumu, ističe jednogodišnji moratorijum na kampanju Prištine za nova priznanja kosovske nezavisnosti, ali i na kampanju Beograda za poništavanje tih priznanja, Srbija će aktivirati pomenute garancije i deset država će poništiti priznanje Kosova ukoliko prištinske vlasti krenu u svoju kampanju u potrazi za novim priznanjima.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da sve veći broj država, koje su brzopleto ili pod ogromnim pritiskom priznale Kosovo, sada uviđaju skrivenu opasnost od tog čina.

Izigrali obaveze

- Tekući trendovi i razvoj su drastično različiti u odnosu na, na primer, 2008. godinu. Povlačenje priznanja je nezaustavljiv proces i toga će biti i bez aktivnosti Srbije. U Prištinu ne treba imati poverenja, jer je ona izigrala sve obaveze koje je do sada preuzimala, tako da sigurno nije stala, direktno ili preko svojih patrona, ni sa kampanjom za nova priznanja. Srbija je u neupitnoj prednosti, jer kao država štiti tri stvari: svoj suverenitet, međunarodno pravo i bezbednost u ovom delu sveta - navodi Jovanović i dodaje:

- Najveći udarac na evropsku bezbednost od Drugog svetskog rata je agresija 1999. godine i nelegalna secesija Kosova. Osim što će nesvrstane zemlje nesporno krenuti ka povlačenju priznanja, očekujem da se taj proces pokrene i u EU. Nije uopšte nemoguće. Pokreti koji to zagovaraju jačaju u Poljskoj, Češkoj i drugim delovima Evrope.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading