OŠTRE REAKCIJE AMERIKE Mentori iz SAD žestoko izribali Kurtija!
EPA

Direktor Američke privredne komore u Prištini Arijan Zeka rekao je da bi bilo dobro da neko iz Prištine prisustvuje konferenciji o regionalnoj inicijativi „otvoreni Balkan“ jer se samo za stolom mogu ostvariti interesi tzv. Kosova. On je kazao da je Kurti odbijanjem „otvorenog Balkana“ prekršio Vašingtonski sporazum.

- Američka privredna komora podržava obaveze vlade Kosova koje su preuzete potpisivanjem sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna od neizbežnih obaveza je da se mini-šengenska zona učini operativnom ili da se uspostavi novi ekonomski mehanizam - rekao je Zeka, i dodao da se samo za stolom za kojim su sedela tri premijera balkanskih zemalja mogu ostvariti interesi tzv. Kosova.

- Ne verujem da izbegavanje takve inicijative nudi rešenje problema - rekao je Zeka.

Da je Kurti prekršio Vašingtonski sporazum, smatra i novinar Ridvan Beriša, koji je rekao da se Priština bez ikakvog objašnjenja nije pridružila ovoj regionalnoj inicijativi.

- Prekršili smo međunarodnu obavezu obema nogama. Prekršili smo dogovor sa SAD, a ne treba zaboraviti da su oni garanti naše države - kazao je on. 

Arifijeve žalopojke u Tirani

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi posetio je Tiranu gde se sastao sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, ali i liderom Demokratske stranke Ljuljzimom Bašom, kojima se žalio na navodno loš položaj albanske zajednice u Srbiji.

- Govorio sam im kako se Srbija ponaša prema Albancima iz Preševske doline, kako se koristi metodom etničkog čišćenja. Tražili smo pomoć albanske države. Mislim i nadam se da će Albanci jednog dana živeti zajedno u ujedinjenoj Evropi - rekao je Arifi nakon sastanka sa Bašom.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading