KURTI PONOVO KRITIKUJE "MINI ŠENGEN" Obavezna sinhronizacija EU i SAD kako se ne bi ostavilo prostora Moskvi i Pekingu da ga iskoriste
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Kurti je rekao da predlaže slobodnu trgovinu Jugoistočne Evrope koja će, kako kaže, biti odgovor budućnosti i veruje da se to može postiće kroz tesnu saradnju Evropske unije i SAD.

“U tom pravcu mora postojati sinhronizacija EU i SAD kako se ne bi ostavilo prostora Moskvi i Pekingu da ga iskoriste”, rekao je Kurti na panelu čija je tema bila sinergija EU i SAD.

On je naveo da Kosovo deli razočaranje zbog odbijanja da se otvore razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ocenjujući da je tako poslata poruka obeshrabrenja za Zapadni Balkan.

I građani Kosova, kaže, nemaju viznu liberalizaciju, te dodaje da razume frustraciju, ali da treba pokazali i strpljenje.

“Evropska unija jeste spora, ali je i dalje najveća nada i jedina alternativa koju imamo. Ne zato što nemamo izbor već zato što tu pripadamo”, rekao je Kurti.

On je dodao da su zemlje regiona daleko od toga da su savršene i da se može utvrdiiti ako same sebe pogledaju da problema ima. Prema njegovim rečima, postoji bitka između autokrata i demokratije, “neki” se bore sa suočavanjem sa prošlošću i prihvatanjem istine.

“Prave se da možemo da rešimo problem ako ga ignorišemo ili ako odbijamo da prihvatimo stvarnost da će se ona promeniti”, rekao je Kurti.

Kako je zaključio, ako se postavi pravo pitanje, možda odgovor već postoji.

Kurti je kazao i da region mora postati članica NATO-a, te poručio da je vreme za konkretan napredak, jer je predsednik SAD čovek koji poznaje Evropu i sve njene složenosti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading