Zbog ovog poteza moguće je povlačenje priznanje lažne države od strane 30 članica
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Organizacija za islamsku saradnju danas je najoštrije osudila "izraelsku brutalnu agresiju" na palestinski narod, navodi se u saopštenju objavljenom nakon hitnog sastanka te organizacije.

U saopštenju, koje su preneli saudijski državni mediji, traži se trenutno zaustavljanje napada na civile i navodi da oni predstavljaju kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Kosovo je postupilo suprotno od stavova organizacije čiji član želi da postane i čijih je 30 članica podržalo nezavisnost Kosova od Srbije.

Oštru reakcije OIS-a Kosovo je izazvalo kada je otvorilo ambasadu u Jerusalimu, što je u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 478  po kojoj je državama zabranjeno da premeštaju ambasade ili predstavništva u Jerusalim.

Palestina je, upravo iz tog razloga,  nedavno pokrenula inicijativu u Organizaciji islamske saradnje da se zamrzne članstvo Kosova, što je u intervjuu za Kosovo Onlajn potvrdio ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, što bi, ukoliko se prihvati, moglo da znači zatvaranje predstavništava u Prištini, zamrzavanje ugovora ili povlačenje priznanja Kosova od strane članica te organizacije.

Za kratko vreme, Kosovo je povuklo drugi korak koji nije u skladu sa odlukama organizacije, a da li će doći do posledica koje je kao moguće najavio ambasador Nabhan, ostaje da se vidi u narednom periodu.

OIS je osnovan 1969. godine i u njegovom sastavu je 57 zemalja, a neki od glavnih ciljeva organizacije su učvršćivanje islamske solidarnosti između zemalja članica i podrška borbi palestinskom narodu i pomoć u ostvarenju njihovih prava i oslobađanju njihova teritorija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading