SRBI NA KOSMETU SIMBOL HRIŠĆANSKOG STRADANJA Evroposlanica Dominik Bild o svom predlogu rezolucije u EP
Foto: Printscreen/Youtube

 

To, u razgovoru za "Novosti", ističe francuska evroposlanica Dominik Bild i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, koja je Evropskom parlamentu podnela predlog rezolucije o teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

U ovom predlogu, ona, između ostalog, protestuje što je Srbima na KiM bilo uskraćeno pravo da se izjasne na nedavnom referendumu, ukazuje na izraze neprijateljstava prema Srbima u Hramu Hrista Spasa u Prištini i izražava zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira sklone s Liste ugrožene svetske baštine Uneska.

- Konstatovala sam da se situacija kosovskih Srba u poslednje vreme pogoršala, sukobima sa policijom, zahtevima u vezi s manastirima i reakcijom na ligurgiji u prištinskoj crkvi. Konačno, nisu otvorena ni biračka mesta tokom srpskog referenduma, što sam pomenula u tekstu. To je odluka zbog koje se začudio i visoki predstavnik, što zaslužuje da bude naglašeno - objašnjava Bildova za "Novosti" razloge zašto je podnela predlog rezolucije.

U predlogu rezolucije, Dominik Bild naglašava da Srbi, takođe, doživljavaju i tenzije na verskoj osnovi.

- Tenzije su bile primetne tokom službe u prištinskoj crkvi u junu 2021. Ali, one nisu nove. Upozoravala sam i 2018. godine na napade na hodočasnike. Situacija se ne popravlja, a ni zahtev za uklanjanje manastira sa liste Uneska takođe ne ide u pravcu poboljšanja. Podsetila sam 2019. da je, prema izveštaju Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu, 155 crkava i manastira oštećeno ili oskrnavljeno od 1999.

Poslanica iz redova stranke Nacionalno okupljanje koju vodi Marin Le Pen veoma je upućena u dešavanja na Kosovu. Ističe da, kao članica svih delegacija sa Zapadnog Balkana u EP, već duže vreme prati situaciju. Ističe i da je u više navrata putovala, posebno u Republiku Srpsku i u Beograd. A na pitanje da li EU ima načina da vlasti na Kosovu primora da ispune svoju obavezu osnivanja ZSO, kaže:

- Takozvani "Briselski sporazum" potpisan je u okviru dijaloga koji podržava EU. Sporazum je uključio i pominjanje Zajednice srpskih opština, pa je logično da EU i dalje stavlja akcenat na ovu temu, što ona ne čini dovoljno - kaže Bildova. - Moram da primetim da su, nažalost, inicijative u EP u korist kosovskih Srba retke.

Ona izražava nadu da će njena rezolucija biti ispraćena efektima.

NIŠTA JOŠ NIJE ZAVRŠENO

O tome šta bi moglo da bude celokupno rešenje za situaciju na Kosovu, Bildova ističe:

- Ostaje samo da se nadamo pravednom rešenju, koje će da uzme u obzir i težnje srpskog naroda. Podsećam i da pet država članica Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova koja se, dakle, ne može smatrati završenom stvari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ja

19.02.2022 10:59

Nemozese nista menjati to vec vekovima postoji srbija i njena istorija pravda i istina sve menastiri i te crkve !!!

Goran

19.02.2022 13:29

Ovaj siptar na slici sto je lomio krst je umro u najtrzim mukama kao njegova porodica od najteze i neizlecive bolesti. Bog ih je kaznio i patili su do poslednjeg trenutka. Zato, ne dirajte nasu veru i crkvu i narod na Kosovu i Srbiji. Bog nas cuva.