PRAVOSLAVNI HRAM U PRIŠTINI TRN U OKU ALBANCIMA Traže način da ga proglase nelegalnim
Jutjub/Kosovo Online

 

Punomoćnik SPC Aleksandar Radovanović preneo je RTS-u da je tokom današnjeg ročišta zahtevao od suda da se povuče tužba, tvrdeći da su pravobranilac i predstavnici Univerziteta uredno pozvani.

"Smatram da je pravobranilac uredno pozvan. Sama činjenica da u pozivu postoji pečat, konstatovano je da su prihvatili poziv bez obzira na to što na njemu nema potpisa lica ovlašćenog da prihvati poziv. Stoga smatram da su se stekli uslovi za održavanje ročišta, odnosno da je pravobranilac uredno pozvan i predlažem sudu da se tužba tužioca smatra povučenom", rekao je advokat Radovanović prethodno na ročištu.

Sudija je odložio suđenje do donošenja konačne odluke po zahtevu punomoćnika SPC.

Nepojavljivanje predstavnika Univerziteta na današnjem ročištu nije prvo. Zbog njihovog nepojavljivanja sud je na kraju prvog sudskog procesa presudio u korist SPC, da bi tu odluku krajem 2017. godine potvrdio potom i Apelacioni sud.

Time je potvrđeno da je zemljište od preko četiri hektara unutar kampusa Univerziteta, na kojem je podignuta Crkva Hrista Spasa, pripalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tj. crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Univerzitet u Prištini je 2012. godine pokrenuo sudski proces o vlasništvu zemljišta, odnosno uz zahtev da se sporno zemljište vrati u vlasništvo Univerziteta. Ali, zbog odsustva pravnog zastupnika univerziteta na ročištu, sud je potvrdio vlasništvo SPC.

Nakon odluke Apelacije, predstavnici Univerziteta su ponovo inicirali postupak pred Osnovnim sudom, i ponovo tužili, ne odsutajući od tvrdnje da je Crkva Hrista Spasa podignuta na uzurpiranoj imovini.

Albanci u Prištini nakon rata 1999. godine konstantno osporavaju gradnju i postojanje Crkve Hrista Spasa, iako je objekat samo stavljen pod krov i na njemu je krst.

Studenti univerziteta nastave na albanskom su u više navrata protestovali zbog mesta gde se nalazi crkva, navodeći da je "ona simbol represije vlasti Slobodana Miloševića".

Crkva legalno izgrađena 

Iz Eparhije raško-prizrenske su nekoliko puta ukazivali da crkva Hrista Spasa nije politička, i da je ona izgrađena legalno uz svu potrebnu dokumentaciju.

Dodaju da je zemljište na kom je izgrađena crkva Hrista Spasa upisano, u kosovskom katastru, osnovanom nakon rata 1999. godine.

Njena izgradnja je bila potrebna jer je u Prištini pre 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, i da im je trebala veća crkva od tada jedine Crkve Svetog Nikole, istakli su iz Eparhije.

Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Skupštine grada Priština izdao je 15. februara 1999. dozvolu za izgradnju hrama Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Tim dokumentom je dozvoljena izgradnja hrama Hrista Spasa, na adresi - ulica Valjevska broj 4", a u rešenju je naveden i broj katastarske parcele u opštini Priština.

Rešenje kojim se dozvoljava gradnja crkve u blizini više objekata Univerziteta u Prištini, potpisao je tada opštinski službenik Hamdi Vranići.

U ponovnoj tužbi, prema navodima punomoćnika SPC, Univerzitet niti bilo ko drugi nije pružio bilo kakve dokaze za navodnu diskriminaciju i da je oko gradnje crkve sve bilo urađeno u potpunosti sa tadašnjim zakonima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

03.02.2022 21:58

Radite šta hoćete, Bog vidi, SVAKA SILA ZAVREMENA?!