DA LI JE OVO PRVI KORAK KA STVARANJU VELIKE ALBANIJE? Rama kandiduje Pacolija za predsednika Albanije
Printscreen

Ovo je otvorilo mogućnost da se za predsedničku fotelju Albanije kandiduje neko sa tzv. Kosova, a pojedini analitičari već predviđaju da bi to mogao da bude jedan od finansijera samoproklamovane kosovske nezavisnosti, političar i biznismen Bedžet Pacoli.

Ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije višedecenijski je cilj onih koji maštaju o stvaranju velike Albanije. O tome su na desetine puta govorili političari iz Prištine, ali i Tirane. Aljbin Kurti i Edi Rama saglasni su u tome da „će se jednog dana dogoditi referendum na kojem će građani odlučivati jesu li za fuziju tzv. Kosova i Albanije“.

Mnoge stvari koje su Priština i Tirana uradile u prethodnom periodu vode upravo ka tom cilju i to se uopšte ne krije od javnosti. Najpre je objedinjena carina, integrisani su prelazi s Albanijom, pojednostavljeni su trgovinski propisi, potpisani su brojni sporazumi o javnom dugu, zdravstvu, priznanju industrijske svojine, zajedničkoj saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, stvaranju zajedničke privredne komore...

A sada je stigla i najava o tome da bi novi predsednik Albanije mogao da bude neko sa tzv. Kosova.

DA LI JE OVO PRVI KORAK KA STVARANJU VELIKE ALBANIJE? Rama kandiduje Pacolija za predsednika Albanije

EPA

 

- Poslanici moraju da razmisle o mogućim kandidaturama za predsednika nakon završetka mandata Iljira Mete u aprilu ove godine. Kandidat može biti muškarac ili žena, koji živi i izvan teritorije Albanije. Svi mi imamo veliku građansku, političku i ustavnu odgovornost da Albancima obezbedimo normalnog čoveka na čelu države - rekao je Rama.

Ova izjava nije bila iznenađenje za političkog analitičara Envera Bitićija, koji kaže da bi Ramin mogući kandidat za predsednika Albanije mogao da bude kosovski političar Bedžet Pacoli. Bitići kaže da Pacolija vidi kao mogućeg Raminog kandidata pre svega zbog njihovog prijateljstva.

- Oni su prijatelji i Pacoli bi mogao da bude kandidat za predsednika Albanije. Ukoliko ima pasoš Albanije, onda su svi uslovi ispunjeni. Siguran sam da bi Pacoli, koji je na Kosovu doživeo fijasko, rado prihvatio ovaj izazov. Samo još da se proveri da li je Pacoli boravio u Albaniji poslednjih pet godina - kazao je Bitići.

Gotovo svi funkcioneri lažne države Kosovo imaju državljanstvo Albanije. Ranije je nekoliko puta zabeleženo da se političari sa KiM kandiduju u Albaniji, ali i da se oni iz Tirane kandiduju na prištinskim izborima. Neki su čak bili i ministri, poslanici...

Bedžet Pacoli se, inače, sasvim solidno kotira u Albaniji. Malo je poznato široj javnosti da je on s mnogo miliona pomogao obnovu zgrada, kuća, puteva, škola i bolnica koje su oštećene u velikom zemljotresu koji je pre tri godine pogodio Albaniju. Upravo zato ga je predsednik te zemlje Iljir Meta odlikovao odlikovanjem „Majka Tereza“.

Pacoli poznat je kao finansijer samoproklamovane kosovske nezavisnosti. Nikada nije direktno povezivan s OVK, ali važi za vladara iz senke. Poslovnu imperiju počeo je da gradi devedesetih godina, kada je osnovao građevinsku firmu. Nakon tri godine, ta kompanija imala je promet veći od milijardu dolara. Poslove je širio i u Rusiji, Kazahstanu, Nemačkoj, Švajcarskoj... Vlasnik je hotela, benzinskih pumpi, televizijskih kuća. Veliki uspeh ostvario je i u poslovanju sa tekstilom. Pacoli je vlasnik banaka, osiguravajućih kuća, aviona, jahti...

Ni velika Albanija ni velika Srbija

Stručnjak za dešavanja na Zapadnom Balkanu profesor Edvard Džozef navodi da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država da tzv. Kosovo ostane jedinstveno u svojim sadašnjim granicama i da se ne pridruži Albaniji u bilo kojoj mogućoj federaciji ili konfederaciji. On je dodao da ni velika Albanija ni velika Srbija nisu u interesu SAD.

- Ni velika Albanija ni velika Srbija nisu u interesu SAD, ovo je protiv interesa SAD. To nije ni u interesu Kosova. Na primer, priznanje od Grčke moglo bi da bude transformativno za Kosovo i region, ali jasno je da Atina, kao ni Vašington, ne vidi stabilnost koja proizilazi iz bilo kakvog „ujedinjavanja“ ili podele Kosova - kazao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Penzioner

26.01.2022 07:49

Ne zove se to fuzija, već okupacija dela teritorije Srbije!