KURTI ŠIRI MRŽNJU I NA GROBLJU Položio venac za godišnjicu smrti Rugove, pa bulaznio o "srpskim okupatorima"
Youtube printscreen

"Predsednik Rugova je prvi predsednik Kosova, izabran narodnim glasanjem i prvi predsednik oslobođenog Kosova. I pre nego što je bio predsednik, dr Rugova je bio posvećeni intelektualac, miran i smiren čovek, racionalan i humanista. Dao je neprocenjiv doprinos ujedinjenju Albanaca protiv srpskog okupatora i internacionalizaciji kosovskog pitanja", rekao je Kurti, koji je venac položio zajedno sa samozvanom predsednicom Vjosom Osmani.

Pre toga, Osmani je rekla da je Rugova arhitekta i kreator "nezavisnosti koju danas uživamo".

"Danas se navršava 16 godina od smrti arhitekte i kreatora nezavisnosti Kosova, koji je toliko učinio za našu državu da je postao lice ove države. Delovao je i radio u veoma teškom vremenu za narod Kosova, ali je u isto vreme uspeo da ujedini narod Kosova. Danas uživamo u našoj državi, ali i prijateljstvima koja je predsednik Rugova izgradio sa puno truda i posvećenosti", rekla je Osmani, ne precizirajući na koju državu misli.

Rugova je preminuo na današnji dan pre 16 godina u 61. godini.

"BALKANSKI GANDI" SA NAORUŽANOM VOJSKOM

Formalno vođa civilnog nacionalnog pokreta Albanaca na Kosmetu, Ibrahim Rugova je već u julu 1990. godine pokazao svoje pravo lice i suštinu pokreta koji je stajao iza njega (Demokratske lige Kosova, osnovane 1989. godine), kada je izdao „Proklamaciju o nezavisnosti Kosova”, kao i kada je dve godine kasnije bio izabran za prvog "predsednika" takozvane Republike Kosova.

Dakle, Balkanski Gandi prekraja političko-državne granice u Evropi! Vlasti države Srbije su povodom ove veleizdaje reagovale u skladu sa svim međunarodnim propisima i domaćim zakonima, isto kao što bi reagovale i SAD, Francuska, Italija, Švedska ili Kina, ili kao što je u sličnoj situaciji već reagovala Turska hapšenjem vođe Kurda, pa je od 120 članova legalno raspuštenog „Parlamenta Kosova” pohapšeno njih 112, kao i šest članova tzv. Vlade Kosova.

Ibrahim Rugova je kao književnik uživao na Zapadu imidž lidera miroljubivog i nenasilnog nacionalno-političkog pokreta i to sve za razliku od OVK terorističke gerile. Međutim, malo se zna da je Rugovina stranka DLK imala sopstvenu oružanu formaciju pod imenom „Bezbednost za domovinu” i da ju je sam Rugova lično organizovao, napisao je Vladislav Sotirović za "Politiku".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading