SRBI KRENULI NA GLASANJE, ROSU NA PUTU KA JARINJU Pojačane snage kosovskih specijalaca na putu ka administrativnom prelazu
M.J.

Pripadnici specijalne kosovske policije raspoređeni su u desetak džipova i oklopnih vozila, okrenutih u pravcu severnih opština Zvečana i Leposavića i punkta Jarinje.

Vlasti privremenih prištinskih institucija naredile su podizanje borbene gotovosti specijalnih snaga policije nakon odluke parlamenta da održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije zabrani u srpskim sredinama na KiM, ali i nakon jutrošnjeg mirnog protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i u drugim sredinama u pokrajini.

Pošto su kosovske privremene vlasti zabranile održavanje referenduma na teritoriji KiM, Srbi to pravo ostvaruju u centralnoj Srbiji.

Oko 1.000 Srba krenulo je iz Gračanice za Kuršumliju kako bi glasali na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a Srbi iz južne pokrajine mogu da glasaju i u Vranju, Novom Pazaru i Raški budući da prištinske vlasti nisu dozvolile održavanje referenduma u srpskim sredinama na KiM.

Iz Gračanice su organizovano krenula 23 autobusa na glasanje u Kuršumliji.
U Raški će pravo glasa iskoristiti Srbi iz Vučitrna, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića i Kosovske Mitrovice.

U Novom Pazaru će glasati Srbi iz opština Istok, Klin, Peć, Gora, Prizren i Orahovac.

U severnom delu Kosovske Mitrovice ranije danas više stotina građana, među kojima su i predstavnici Srpske liste, okupilo se na mirnom protestu negodujući zbog odluke vlasti u Prištini da ne dozvole referendum u srpskim sredinama na KiM.

U centru grada održali su performans i izložili su biračku kutiju u koju su simbolično ubacili glasačke listiće na kojima je pisalo ''''da - za slobodu, ne - za život u ropstvu''''.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading