IGOR SIMIĆ JASAN Današnja sednica je farsa, Srbima se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava
Printscreen

Simić je istakao da je sednica samo farsa, jer parlament treba da simbolizuje demokratiju, ali da je u pitanju paradoks.

"Danas će se doneti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na refrendumu u nedelju ova "vlada" će nastaviti seriju anatisrpskih poteza", istakao je Simić.

Simić je, tokom svog izlaganja, podsetio na nedavne događaje kao što je upad specijalaca na severu Kosova i Metohije, pokretanje neosnovanih sudskih procesa protiv Srba, takođe je napomenuo i upad u prostorije Opštine Gračanica, kao i u srpske kuće u Štrpcu gde su specijalne jedinice policije držale pod blokadom hiljadu ljudi te opštine onemogućavajući im da normalno žive.

"Krunu vaših nedela je želja, da u srcu Evrope u 21. veku,  Srbima oduzmete pravo da se izjasne na referendumu", kazao je Simić.

Lista antisrpskih poteza je duga, sve to dobro znate, rekao je Simić tokom govora, i napomenuo da je veoma kratka lista dobrog što je "vlada" tzv. Kosova uradila za Srbe, Rome, Albance, Bošnjake, Gorance...

"Svim radnjama koje ste preuzeli ugrožavate naš narod i pokazujete da vam je stalo da Srbima otežate život na ovim prostorima, ali ne i da se borite za nas i za sve građane koji ovde žive", istakao je Simić.

On se zapitao šta je dobro donela akcija upada na sever ijednom Albancu.

"Ništa. Da li će komšije Albanci sa kojima delimo i delićemo ovaj životni prostor živeti bolje u ponedeljak ako u nedelju obespravite Srbe? Da li ćete zaraditi glasove onih kojima ste obećavali radna mesta i bolji život a servirate im antisrpske akcije? Da li ćete steći poštovanje demokratskog sveta tako što ćete ići protiv poziva SAD, Nemačke Velike Britanije, Francuske, Italije… Evropske unije?", poručio je Simić.

On je naveo da priče o borbi za demokratiju deluju smešno u očima svih predstavnika međunarodne zajednice, a vladavina prava je prazna floskula jer su vlast formirali nakon odluke Ustavnog suda. On je podsetio da je odluku tog istog suda ne poštuju kada je u pitanju vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani?

"Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanjr počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava", kazao je Simić i poručio da će, zbog svega navedeno poslanici Srpske liste napustiti nastavak sednice.

"Ne želimo da svojim prisustvom dajemo legitimitet nelegitimnoj, nedemokratskoj i antisrpskoj odluci", dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading