SRAMNO! Priština odbila poziv Kvinte da Srbi glasaju na referendum
Kosovo online

Politički savetnik premijera privremenih institucija samnouprave u Prištini Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj odbio je danas poziv nemačkog ambasadora na Kosovu i Metohiji Jorna Rodea da se Srbima u Pokrajini dozvoli da glasaju na rpedstojećem referendumu za promenu Ustava Srbije.

"Ustanovljena praksa je bila loša praksa kojom je ''stranim ilegalnim strukturama dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji'', napisao je na Tviteru Zulfaj.


On je poručio da svi građani srpske nacionalnosti na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju preko Kancelarije Srbije za vezu u Prištini ili poštom.

"Svi vi podržavate vladavinu zakona na Kosovu", poručio je Zulfaj Rodeu, prenosi portal Kosovo onlajn.

Prethodno su države Kvinte i Evropska unija pozvale Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na referendumu u Srbiji.

Ambasadori zemalja Kvinte nisu govorili za medije nakon sastanka sa kosovskim čelnicima Vjosom Osmani, Gljaukom Konjufcom i Aljbinom Kurtijem, koji je održan potom, oko 13 časova, povodom glasanja Srba na referendumu u nedelju.

SRAMNO! Priština odbila poziv Kvinte da Srbi glasaju na referendum

Kosovo online

 

Ostalo je nejasno da li je promenjen stav kosovskih čelnika, koji su se izjasnili oštro protiv mogućnosti da se referendum na Kosovu održi. 

Ambasadori nakon sastanka, koji je održan u Vladi Kosova i koji je trajao više od sat vremena, nisu davali izjave za medije.

Privremeni premijer Kosova Aljbin Kurti je međutim rekao da će Skupština, Predsedništvo i Vlada u toku dana dati zajedničko saopštenje, ne navodeći više detalja.

Kurti je najavio i hitnu sednicu parlamenta za sutra popodne.

“Na sastanku su bili predsednica Osmani, predsednik parlamenta Konjufca, ja i dva potpredsednika Vlade. Nakon sastanka tri institucije, izdaćemo zajedničko saopštenje za javnost. Sazvaćemo vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14 sati”, rekao je kratko Kurti.

Države Kvinte i Evropska unija pozvale su ranije danas Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na referendumu.

U Beogradu se povodom ovog pitanja sa predstavnicima Srba sa KiM sastao danas predsednik Srbije Aeksandar Vučić.

Predstavnici Srba su se posle sastanka ovratili javnosti i poručili:"Zahtevamo od Evropske unije da sa reči, pređu na delo. U nedelju će EULEKS pokazati svoje lice".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading