Server: I Priština je odgovorna za pitanje nestalih, treba da položi račun za svaku žrtvu OVK
EPA/ATTILA KISBENEDEK

On, takođe, ističe da pored Beograda i Priština ima odgovornost u potrazi za nestalim licama. Server ne očekuje napredak u dijalogu bar do srpskih izbora 2022. godine.

Imenovanjem specijalnog izaslanika Velike Britanije, uz dva izaslanika SAD za Zapadni Balkan, da li će Vašington i London preuzeti vođstvo u dijalogu?

SAD i dalje žele da EU vodi, ali mislim da će i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD biti spremnije da rade u tandemu sa EU nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Kako gledate na sankcije SAD. Očekujete li nova imena na američkoj listi?

Da, pretpostavljam da će biti još imenovanih ljudi.

Premijer Kurti kaže da se pitanje nestalih mora rešiti, ali s obzirom na to da su trećina nestalih nealbanci, većinom Srbi, da li Priština ima odgovornost u potrazi za nestalima?

Da naravno. Priština treba da polaže račune za svaki nestanak o kojem ima informacije. To bi trebalo da uključuje i svaku žrtvu OVK ili drugih albanskih oružanih grupa.

Postoji li mogućnost za dogovor i novi susret Kurtija i Vučića tokom 2022. godine?

Uvek postoji mogućnost, ali sumnjam da će do toga doći pre srpskih izbora.

Očekujete li viznu liberalizaciju za Kosovo 2022. godine?

Bilo bi glupo da to očekujem, ali se nadam da će se to dogoditi 2022. godine. Francuzi i Holanđani treba da kažu Prištini zašto oklevaju i da Prištini daju priliku da im udovolji.

Očekujete li veću ulogu SAD na Zapadnom Balkanu tokom 2022. godine kada je u pitanju dijalog, ali i BiH?

SAD su već više fokusirane na BiH nego što je to bilo u prošlosti i verovatno će nastaviti svoje diplomatske napore tamo 2022. Ali da budem jasan - pravi smer za SAD bi trebalo da bude više poštovanja individualnih prava u BiH. Ništa što SAD rade ne bi trebalo da ojača držanje etničkih nacionalističkih političkih partija na vlasti. Oni su problem, a ne rešenje. Građanska država bila bi funkcionalnija država u BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading