ADVOKAT PETRONIJEVIĆ: Napadi na Srbe će se nastaviti kako bi se odvukla pažnja sa insistiranja na formiranju ZSO!
Foto: Alo/Alo.rs/Masanori Jošida

Da bi se razumele akcije protiv Srba na severu, dodaje Petronijević, mora da se zna da je "samoproklavana takozvana država Kosovo" postala leglo kriminala u Evropi, crna rupa u kojoj ne važe ni zakoni ni evropske vrednosti. Ta "kvazidržava", kako dodaje, počiva na sprezi između organizovanog kriminala, političara i delova međunarodne zajednice. Petronijević naglašava da u kriminalnim aktivnostima učestvuje jedan deo NATO kontigenta i "neoliberalno globalistički deo američke duboke države".

Na koji način je taj deo međunarodne zajednice, kako tvrdite, umešan u kriminalne aktivnosti na Kosovu?  

Jasno je da taj deo međunarodne zajednice ne zanimaju interesi Srba, a nije ih briga ni za interese Albanaca. Njima je stalo samo da ostvare sopstvene interese. Napravili su najveću bazu na Balkanu, 20 godina su prevozili drogu iz Avganistana, napunili crne fondove obaveštajnih službi, razvili šverc organima, ljudima, naftom i narkoticima. Albanci se nisu sami setili trgovine organima, to su im doneli Lekari bez granica, a svi znaju da je Bernar Kušner bio umešan. Zato je i preko noći smenjen sa ministrskog mesta i niko više nikada nije čuo za njega. U takvoj državi, pozivati se na pravo i pravdu, više je nego licemerno.

Hoćete da kažete da je to razlog zbog kojeg deo međunarodne zajednice ne reaguje na brutalne akcije kosovske policije?

Upravo to želim da kažem. Saradnja tog dela međunarodne zajednice i prištinske vlasti razlog je zbog kojeg stranci ćute. Za sve ono što Albanci rade oni imaju, najblaže rečeno, prećutno odobrenje tog dela međunarodne zajednice. Uveran sam da stranci učestvuju u nekim akcijama. Za Aljbina Kurtija tvrde da je otuđen, da nikog ne sluša, da se odmetnuo od Amerike, ali to nije istina. Da je tako on bi bio na vlasti najduže 48 sati. On radi onako kako se dogovorio sa strancima. Ove akcije koje sprovodi prištinska vlast, pod plaštom navodnog suzbijanja kriminala, predstavljaju prikrivene političke akcije protiv Srba, duboko nacionalno motivisane. Cilj je etničko čišćenje tog prostora i pokušaj da se Srbi zastraše, rasele i da im se onemogući povratak. 

Da li će te akcije biti nastavljene?

Plašim se da je tako. Te akcije su jedna vrsta pritiska i odvlačenje pažnje sa suštine, a suština je insistiranje na formiranju Zajednice srpskih opština. Trenutno, međunarodna zajednica nema nikakav kredibilitet ukoliko u najhitnijem roku ne obezbedi uslove za formiranje ZSO. Dok mi to čekamo prištinska vlast angažuje specijalce naoružane do zuba zbog sumnje da je neko izgradio kuću bez papira usred šume na Brezovici. Pitam se da li tamo i jedan kuća ima dozvolu. To je samo izgovor za zauzimanje srpskih sredina i enklava. Ne kažem ja da tu nema nekog prekršaja ili čak krivičnog dela, ne kažem da apoteke ne prodaju lekove na crno, ali za takve stvari se ne angažuju specijalci. Reč je o uvertiri u neke nove vrlo ozbiljne akcije. 

Na šta konkretno mislite?

Prema mojim informacijama Albanci spremaju juriš na Gazivode i Valač, a moguće je da će se to desiti vrlo brzo. Cilj je otimanje energetskih čvorišta bez kojih Srbi tamo nemaju šta da traže. To je takođe deo strategije etničkog čišćenja Srba. Video sam i da su evropske institucije reagovale navodeći da energetska kriza na tržištu može ugroziti energetski sistem Evrope. Meni to izgleda kao da im daju zeleno svetlo za ovu akciju. 

Pre neki dan Vrhovni sud Kosova vratio je postupak protiv Ivana Todosijevića na ponovno suđenje. On je osuđen na dve godine zatvora jer je rekao da je slučaj Račak izmišljen. Kako to komentarišete?

Sve što važi za druge narode za Srbe ne važi. Naravno da verbalni delikt ne bi trebalo nigde da postoji. Kod nas je čak i kleveta ukinuta, a u Bosni i na Kosovu uvode verbalni delikt i to samo jer se primenjuje protiv Srba. To ne postoji nigde osim u ove dve kvazidržave. Kada je u pitanju slučaj Todosijevića, odluka Vrhovnog suda me ne ohrabruje, ona predstavlja nastavak igre "hladno-toplo". Cilj je ostvaren, ljudi su zastrašeni, pa na godišnjicu Račka niko nije smeo da progovori o toj velikoj laži.

Kada se osvrnete na rad Specijalizovanih veća Kosova da li je i ova institucija deo te igre "toplo-hladno"?   

Ja njima i dalje ne verujem. Za sada su pokazali neefikasnost i pristrasnost jer dozvoljavaju masovno zastrašivanje svedoka. Kod mene svakodnevno dolaze svedoci Srbi, ali i Albanci, koji ne smeju da svedoče. Do danas nisu procesuirali osobe koje su poverljive dokumenta Suda dostavile Haradinaju i Gucaitiju. Zna se dobro ko je to mogao da uradi, a ukoliko ta osoba ili osobe ne budu privedene pravdi, Haradinaj i Gucati ispadaju žrtve. Jedino pozitivno u radu ovog Suda je što drže u pritvoru nekadašnje vođe takozvane OVK. Ipak,to je rezultat pritiska međunarodne zajednice, pokušaj njihovog disciplinovanja. Jednog dana kada budu pušteni, a uveren sam da će se to desiti, bezuslovno će slušati predstavnike međunarodne zajednice.

Šta mislite o trostrukom ubistvu u Glođanima, kraj Dečana? Da li je moguće da je reč o krvnoj osveti ili o potezu obolele osobe?

Ne verujem ni da je  u pitanju krvna osveta, niti bezumni akt nervno obolele osobe. To je najlakše reći. Mislim da je to još jedna vrsta podsticanja nestabilnosti i uvođenja straha. Da je meta bio vozač autobusa to je moglo da bude učinjeno na drugi način. Rafalnom paljbom po autobusu punom ljudi, kamenovanjem drugih autobusa, ispisivanjem parola po kućama i rušenjem spomenika zapravo se stanovništvu šalje poruka: "Evo šta može da vam se desi".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading