AMBASADOR LAŽNE DRŽAVE KUJE NOVI PLAN Smeta mu što je Srbija ključna država Balkana - preti stvaranjem Velike Albanije
Shutterstock

Istakao je da bi trebalo promeniti stvoreni narativ - da bez države Srbije nema rešenja na Balkanu.

- Upotrebiću svu argumentovanu snagu da objasnim da nam takav narativ do sada nije pomogao da rešimo probleme. Narativ da je Srbija ključna država na Balkanu i da se bez nje ništa ne radi istorijski je pogrešan, praktično nestabilan i opasan po budućnost. Drugim rečima, Beograd je izvor destruktivnosti na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i ranije u Severnoj Makedoniji - poručio je Ajeti.

Dodao je da su narativi koji privileguju Srbiju "predodređeni da propadnu" i da veruje da "nas je istorija tome veoma dobro naučila".

- Tražiću pažnju onih koji igraju konstruktivnu ulogu, a to nije Srbija, već albanski faktor, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji ili u Albaniji i Crnoj Gori - poručio je novi ambasador i dodao da moraju da razgovaraju sa sa izvršnom vlašću već i sa zakonodavcima da bi promenili ovaj narativ.

Naglasio je da je za njega sreća jer je započeo svoju misiju zajedno s novom nemačkom vladom i da prvi put nemačka vlada tako detaljno govori o Zapadnom Balkanu. Ta činjenica, kako navodi, daje mu veliki optimizam da će moći da razgovaraju o konkretnim projektima.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Ajeti je izneo mišljenje da bi nemački poslanici, sa svojim kolegama u Evropi, trebalo više da lobiraju iako je nemačka vlada već u koalicionom sporazumu odlučila da će snažno zahtevati viznu liberalizaciju.

- Došlo je vreme da građani Kosova budu tretirani, kako zaslužuju, kao Evropljani - poručio je Ajeti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading