DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE - JABUKA RAZDORA Albanci i njihovi stvoritelji doneli odluku: Rušimo vladu
Foto: EPA

 

Kako kaže Imeri, jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se kosovske institucije susreću je dijalog sa Srbijom, pokrenut 2011. godine, ali koji nije postigao konačni cilj, punu normalizaciju odnosa.

„Ima malo informacija i manje transparentnosti aktuelne vlasti oko dijaloga. Imali smo neke izjave premijera i pominjanja drugih eksponenata vlasti koji imaju za cilj da preformatiraju dijalog kako bi promenili njegovu agendu i ciljeve. S druge strane, ne pokazuje se kako će to da se uradi, a imamo stalna insistiranja sa druge strane, ne samo iz Srbije već i iz EU, koji kažu da do sada postignuti sporazumi treba da budu 100 odsto sprovedeni i da dijalog treba da se nastavi. U tom pogledu imamo sukob mišljenja između Vlade Kosova i posrednika u vezi sa procesom dijaloga, koji ne može da se promeniti bez podrške naših međunarodnih prijatelja”, kaže on.

Dijalog - jabuka radora

Imeri, koji je i izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokalari", dodao je da bi dijalog mogao da bude jabuka razdora koja može da sruši vladu i da bi to moglo da se desi posle izbora u Srbiji.

„Da li će premijer Kurti podneti ostavku ili postoji drugi format kako izlazimo na izbore, veliki su znaci pitanja. Ipak ne vidim da će se to skoro desiti, jer postoji insistiranje međunarodne zajednice na ozbiljnom nastavku dijaloga. Ne vidim to do kraja izbora u Srbiji, koji su sredinom sledeće godine”, kaže Imeri.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, on navodi da je potpisani sporazum ratifikovala Skupština Kosova.

"Ako ne sprovedu dogovor, koji drugi format dogovora će postići, a da postignemo naše ciljeve što je međusobno priznanje. Mislim da je dijalog neka vrsta cenkanja", rekao je Imeri.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading