I KOSOVSKI ALBANCI PRIZNAJU Priština ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu srpskih opština
Printscreen

On je kazao da Priština ima međunarodnu obavezu da osnuje ZSO i smatra da ona treba da bude deo sveobuhvatnog paketa za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, prenosi prištinski Ljajmi.

Peci je, tokom predstavljanja tromesečnog izveštaja "Kosovski posmatrač: ruski diplomatski rat i dezinformacije medija, 15. avgust - 1. oktobar 2021", 

naveo, da bez osnivanja ZSO ne može da se postigne dogovor sa Beogradom.

On je podsetio da je kosovska skupština ratifikovala sporazum iz 2013. godine kojim je predviđeno osnivanje ZSO, prenosi Kosovo onlajn.

"S druge strane, odluka Ustavnog suda Kosova ne negira osnivanje ZSO, već navodi primedbe na sadržaj sporazuma iz 2015. godine. Ustavni sud ne osporava ni naziv, uprkos onome što kosovski lideri kažu sada kada su na funkcijama. Mislim da ZSO treba da se osnuje, ali da treba da bude deo sveobuhvatnog paketa normalizacije odnosa sa Srbijom. Bez toga ne možemo da se dogovorimo sa Srbijom, a nećemo imati ni podršku i razumevanje međunarodne zajednice, oni to traže od Vašingtona do Brisela i svih ključnih aktera", rekao je Peci.

On je ocenio da izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju "štete i Kosovu i Albaniji", ali i da je malo verovatno da će se takve izjave realizovati.

"Takve tendencije ne zabrinjavaju samo Rusiju, već nažalost i Brisel i Vašington", naveo je Peci.

On je rekao da takve igre dovode Prištinu i Albaniju u nezavidan položaj da se, kako je naveo, "suprotstave ''srpskom svetu''".

Peci je rekao da, s obzirom na to da je Albanija članica NATO, ujedinjenje tzv. Kosova sa Albanijom ne može da se obavi bez odobrenja svih zemalja članica Alijanse, jer to, kako je naglasio, podrazumeva proširenje bezbednosnih garancija NATO za teritoriju KiM.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading