SKRESAO ALBANCIMA U BRK! Pahor u Prištini poručio da se dogovori moraju poštovati
Tanjug/ Zoran Zestic

- Najvažnija pitanja se mogu rešiti dijalogom, a prvi uslov je poštovanje dogovorenog. Mi razumemo odluku Ustavnog Suda, ali kao treću stranu koja nije potpisnica ovog sporazuma. Ukoliko nije drugačije dogovoreno, ovaj sporazum se mora poštovati i dijalogu se uvek mora vraćati - poručio je danas u Prištini predsednik Slovenije, Borut Pahor.

Pahorova izjava usledila je posle obraćanja kosovske predsednice Vjose Osmani. Slovenački predsednik, posle jučerašnje posete Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas boravi u jednodnevnoj poseti Prištini.

Pahor se jutros sastao sa kosovskom predsednicom, a kasnije danas će da razgovara i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ujedno je najavio i da će posetiti pripadnike kontingenta KFOR-a Slovenije.

Slovenački predsednik je u Prištini poručio ono što je i prethodnog dana preneo srpskom predsedniku u Beogradu.

- Strane moraju da poštuju i primene ono što je već dogovoreno i potpisano – poručio je Pahor.

Dodao je i da dijalog Beograda i Prištine mora da bude korak dalje ka rešavanju pitanja nestalih osoba. Pahor se ujedno založio za liberalizaciju viznog režima za takozvano Kosovu. On se založio za brzo učlanjenje regiona u EU i kazao da se, ukoliko do toga dođe, u regionu ne bi više govorilo o promeni granica i da ne bi dolazilo do "povećanja nacionalizma".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading