DETALJNO RAZRAĐEN PLAN Granice su veštačke, uslediće stvaranje velike Albanije
Foto: privatna arhiva

Aljiu je u izjavi za Ekonomiju onlajn poručio da je "granica između Kosova i Albanije napravila samo veštačku podelu između dve zemlje".

"Radimo na tome da se ujedinjenje sa Albanijom odvija prirodnim putem. Sada su granice veštačke koje su nas razdvojile“, rekao je on.

 Aljiu je objasnio da će sporazum potpisan sa Albanijom o pruzi Priština-Drač finansirati obe vlade.

"Ugovor koji smo potpisali za kompletnu izgradnju pruge biće prvo studija izvodljivosti koja će biti zajednički projekat. Izvodljivost će tačno odrediti trasu železničke pruge“, kaže Aljiu.

Detaljno planiran projekat

On je detaljno objasnio projekat, dodajući da se očekuje da bude izuzetno moderan i da će biti koristi i za Kosovo i za Albaniju.

"Ono što se dešava u Albaniji je veoma važno i za Kosovo. Dakle, ovde se pokreće projekat razvoja luke u Draču koji će se transformisati u teretni transport. Biće to moderna luka kojoj je potrebna železnička linija sa evropskim koridorima. Sadašnja železnička pruga koja povezuje Drač sa Tiranom i Skadrom imaće priliku da postane nova pruga od doline Drima preko jezera do vrata Morine gde stiže do dela Kosova u Ponašecu. Ovo će biti važno jer luka Drača kroz Prištinu stvara pristup evropskim putevima“, poručuje Aljiu.

Prema njegovim rečima, Priština će biti prva stanica ove robe iz Drača u Evropu.

"Ovo će stvoriti priliku za industrijski razvoj jer je to veza sa železničkim prugama. Pošto ova pruga ide ka Podgorici, veza će biti bolja preko Prištine jer postojeća linija koju Bar ima sa Beogradom je linija koja ima veoma veliku nadmorsku visinu i korišćenje te železničke pruge će biti teže“, zaključio je Aljiu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
sara

28.11.2021 15:19

Šiptari, taj vaš san, nikada se neće ostvariti!!!!.

Srpkinja

28.11.2021 16:19

Siptari vama niko ne brani da se preselite u Albaniju, a teritorija Kosova i Metohije je pripadala, pripada i pripadace Srboji. Nasu svetu zemlju ne mozete preneti, a vi i treba da odete u svoju maticnu zemlju, ako vas bidu hteli??? Jos cete vi moliti Srbiju da vas prihvati!!!

Milutin

28.11.2021 17:35

Srbija treba vojno da interveniše i zatvori granice sa albanijom