UDRUŽUJU SE PROTIV SRBA Hrvati šalju ratno naoružanje Albancima: Stižu obaveštajni timovi, oklopna vozila i bespilotne letilice
EPA

Zagrebački Večernji list piše danas da je reč o "važnom događaju" kada na tzv. Kosovo prvi put odlazi tako velik broj hrvatskih vojnika, što, kako kažu, ima i geopolitički značaj.

Na područje operacije u dva dela, upućuje se do 150 pripadnika Hrvatske vojske, piše list i dodaje da je iz Našića juče krenulo 130 vojnika, među kojima je i šest žena.

Podsećaju da je pre 2021. na tzv. Kosovu boravilo po nekoliko desetina vojnika i dva helikoptera Hrvatskog vazduhoplovstva.

U novu rotaciju na šest meseci na KiM, piše list, stižu “Sokolovi” iz Našica, pripadnici oklopno-mehanizovane pešačke jedinice koja je u mirnodopskim uslovima specijalizovana za međunarodne vojne misije.

Uz njih, kažu, na tzv. Kosovo su otišli i hrvatski obaveštajni timovi, logistički, štabno osoblje u komandi Kfora i medicinski tim, što je novina u hrvatskom kontigentu.

Večernji piše da vojnici koriste okloplna MRAP vozila s teškim mašinama, bespilotne letilice, helikopteri, a stiže i sajber tim Hrvatske vojske.

Inače, pripadnici HV-a nalaze se na Kosovu na tri lokacije, u kampu Film City Priština, APOD-u Slatina kod Prištine te kampu Villaggio Italia kod Peći.

Pripadnike Hrvatske vojske na put ka tzv. Kosovu je ispratio predsednik Zoran Milanović, dok je ministar odbrane Mario Banožić odustao od dolaska u kasaranu u Našicama uvredjen što je novinarima onemogućeno da prisustvuju ovom dogadjaju, što smatra presedanom.

Neslaganje Milanovića i Banožića o prisustvu novinarima na ovoj ceremoniji samo je deo javnog sukoba dvojice zvaničnika koji traje već nedeljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Luka

24.11.2021 18:54

Dali postoje neki propisani standardi za ovakve vojne misije.Ako da onda bi trebalo vidjeti dali su Hrvati svesno prekršili te standarde.