PETKOVIĆ IZRIČIT U dijalogu Beograda i Prištine nema nikakvih Kurtijevih rokova
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se saopštenjem povodom izjave zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija da je "određen krajnji rok za postizanje dogovora sa Srbijom, koji se poklapa sa mandatom Kurtija".

Petković je naveo u saopštenju da "u dijalogu Beograda i Prištine, suprotno tvrdnjama šefa prištinskih pregovarača Besnika Bisljimija, nema nikakvih Kurtijevih rokova, a verovatnoća da do dogovora dođe ne meri se jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština".

"Sudeći po izjavama Besnika Bisljimija i njegovog šefa Kurtija, koji negiraju samu mogućnost stvaranja ZSO, kraj dijaloga naravno da ne može da bude vidljiv, kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno.

Navodni rok dijalogu

Bisljimi mora da shvati da Kurtijev mandat, kao okvir za navodni rok dijalogu, nije ništa posebno i Bogom dato, naročito nakon lokalnih izbora na KiM", piše u saopštenju.

Kako ističe Petković "to što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god  Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU".   

"Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog i uređivanje odnosa sa Prištinom na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, ali i čitavog regiona, međutim u ovome trenutku nema nikakvih naznaka da sa prištinske strane postoji spremnost da se dijalogu pristupi na odgovoran i konstruktivan način. 

Ponavljam da je formiranje ZSO u samom srcu dijaloga, i da se o nastavku normalizacije odnosa može produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovođenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu", piše u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading