SRBI ZBRISALI KURTIJA SA POLITIČKE SCENE Samoopredeljenje doživelo fijasko na lokalnim izborima!
EPA/GEORGI LICOVSKI

Aljbin Kurti i njegovo Samoopredeljenje doživeli su fijasko na lokalnim izborima koji su održani na Kosmetu, kako u prvom, tako i u drugom krugu koji je održan u nedelju. Podaci pokazuju da Kurti iz dana u dan uživa sve manju podršku birača kojima više ne može da „proda“ lažna obećanja o boljem i kvalitetnijem životu.

Pored velike korupcije u institucijama, izuzetno lošeg snalaženja tokom pandemije, velike nezaposlenosti, niskih plata i mnogo još čega, Kurtiju građani zameraju i neprijateljski odnos prema manjinskim zajednicama, pre svega prema srpskom narodu. Ukoliko nešto ne promeni u svojoj politici, Aljbin Kurti bi vrlo lako mogao da bude u potpunosti zbrisan sa političke scene Kosmeta. Od 14. februara ove godine, kada je osvojio 50,3 odsto glasova, pa do drugog kruga lokalnih izbora koji su održani 14. novembra, Kurti je izgubio oko dve stotine hiljada glasova.

Na Kosmetu se na poslednjim lokalnim izborima biralo ukupno 38 gradonačelnika, a Samoopredeljenje je uspelo da osvoji samo četiri gradonačelničke funkcije i to u Gnjilanu, Podujevu, Štimlju i Kamenici. Kurtijevi kandidati izgubili su u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Kačaniku, Orahovcu, Vitini, Kosovu Polju, Obiliću... Samoopredeljenje, u stvari, od svih političkih partija na Kosmetu ima najmanje gradonačelnika.

Politički analitičar Leon Duhanaj kaže da je Pokret Samoopredeljenje na ovim lokalnim, kao i na parlamentarnim izborima, imao za cilj da pobedi bez jasnog programa i uz demagošku retoriku. On dodaje da su građani prepoznali Kurtijeva prazna obećanja i da su zbog toga zasluženo kaznili njegovo Samoopredeljenje.

- Pokret Samoopredeljenje je od 14. februara do 14. novembra izgubio izbore, kao rezultat nerealne ponude koju je godinama iznosio građanima. Građani su shvatili prevaru koja im je učinjena, obećavajući im raj, ali bez programa koji bi im ponudio minimum dostojanstvenog života - rekao je Duhanaj, i dodao da su opozicione političke partije pobednice lokalnih izbora na KiM.

Petković čestitao ubedljivu pobedu u Klokotu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je pobedu kandidatu Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladanu Bogdanoviću poručujući da je to „veoma važan trijumf za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM“.

- Uspeli smo da sačuvamo i odbranimo naš bedem na KiM i zadržimo svih deset opština sa srpskom većinom u srpskim rukama. Hvala našem narodu u Klokotu koji je najvećom izlaznošću danas na teritoriji KiM, pokazao veliki stepen odgovornosti i svesti o značaju trenutka u kome se nalazimo - naveo je on.

Politički analitičar Iljir Ibrahimi smatra da Aljbin Kurti mora ispravno da pročita rezultat lokalnih izbora i da napravi radikalne promene i u upravljanju i u svom timu.

- Ako se napravi analogija sa fudbalom, Kurti u 60. minutu utakmice gubi sa 2:0. U takvim slučajevima trener obično menja taktiku, što prati i zamena igrača - naveo je Ibrahimi.

Ovi izbori su pokazali i da su se albanski birači opet okrenuli strankama koje su ranije činile „ratnu koaliciju“, najpre Demokratskoj partiji Kosova koju je osnovao Hašim Tači.

Srpska lista osvojila najviše opština

Srpska lista imaće najveći broj gradonačelnika od svih stranaka na Kosmetu, nakon još jednog osvojenog mandata u drugom krugu lokalnih izbora u Klokotu. Na drugom mestu, prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, nalazi se Demokratska partija Kosova sa ukupno devet osvojenih mandata. Slede Demokratski savez Kosova sa sedam, Alijansa za budućnost Kosova sa pet i Pokret Samoopredeljenje koje će imati gradonačelnike u četiri opštine na Kosovu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading