KURTI DEMONSTRIRA SILU PRED PLENKOVIĆEM Poručio kada će takozvano Kosovo da prizna Srbiju, pa pomenuo Koštunicu
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem rekao da ni Priština neće priznati Beograd sve dok je na snazi Ustav donet 2006. godine za vreme vlade Vojislava Koštunice, po kome je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

"Trenutno ni Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo, ali ni Kosovo ne može da prihvati Srbiju sve dok ima takav Ustav od vremena njihovog bivšeg predsednika Koštunice od 2006. Mi želimo medusobno priznanje, što je u središtu sveobuhvatnog sporazuma. Do sada je postojao pristup da Kosovo treba da napravi ustupke i kompromise za priznanje koje konacno dolazi od Srbije. Srbija je imala koristi od ustupaka, ali nije priznala Kosovo", rekao je Kurti.

On je dodao da je situacija posle 14. februara ove godine, i parlamentarnih izbora, drugačija.

"Imamo političko rukovodstvo koje smatra da treba da bude uzajamno priznanje kao suština buduceg sporazuma" rekao je Kurti komentarišući sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu i dodao da oko te "suštine sposrazuma", treba da budu druge stvari, reciprocitet manjinskih prava, ekonomski i trgovinski odnosi.

Kurti je naveo i da je prištinska strana spremna da odmah razgovara o pitanju nestalih.

"Imamo više od 1.600 osoba o čijoj sudbini ništa ne znamo, a što je posledica rata na Kosovu gde je Srbija izvršila agresiju i genocid", rekao je Kurti.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Dada

15.11.2021 19:01

Debila, Bože mili, Kosovo da prizna Srbiju . Kosovo je Srbija,i nije agresor ona već vaši siptarii koji su dolazili na Kosovo iz Albanije za boljim životom u Srbiji.