PRVA ŽENA PRIŠTINE UVREĐENA Vjosa Osmani zakukala, a onda pomenula Vučića
EPA

 

Inicijativa Otvoreni Balkan je u suprotnosti sa osnovnim regionalnim principom inkluzije, izjavila je predsednica Vjosa Osmani na Institutu za spoljnu politiku u okviru Škole međunarodnih naprednih studija "Džon Hopkins" u Njujorku. Ona je navela i da se Kosovu niko od inicijatora te inicijative nikada nije obratio, ni jednim listom papira kojim bi se pokazalo šta se želi od nje i zašto je ona važna, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kada je reč o direktnom prilivu investicija iz inostranstva, često kažem da investitor kada vidi Kosovo ne treba da vidi samo malo Kosovo, već treba da vidi celinu, region kao potencijalno tržište“, rekla je sinoć Osmani.

PRVA ŽENA PRIŠTINE UVREĐENA Vjosa Osmani zakukala, a onda pomenula Vučića

EPA

 

Međutim, ona je izrazila zabrinutost Kosova u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan u pogledu politike, ekonomije i bezbednosti.

„Ova inicijativa je protiv principa inkluzije, koji je osnovni princip regionalne saradnje, a drugo dosta smo bili zabrinuti kada je u pitanju ekonomija i politička saradnja jer će Srbija nastaviti da negira postojanje Kosova čak i u okviru te inicijative, kada je u pitanju naš put evropskih integracija, jer inicijativa nije zamišljena da ubrza evropske integracije Kosova ili Zapadnog Balkana, već da služi kao čekaonica u kojoj EU kaže: sada vi imate svoj „mini-Šengen“, pa morate tu i da ostanete u narednih 20 godina i nećete u Evropsku uniju“, rekla je Osmani.

Ona je navela da su postojale najmanje tri regionalne inicijative, od kojih je, kako je istakla, najpoznatija Berlinski proces.

„On je i najvažniji proces koji ima za cilj približavanje naših zemalja Evropskoj uniji i tretira sve zemlje na osnovu principa ravnopravnosti. Imamo i CEFTA sporazum, a sve te inicijative maju jednu zajedničku stvar – Srbija nije primenila nijednu od potpisanih. Ako Vučić ne sprovodi Berlinski proces koji nadgledaju nemačka kancelarka i predsednik Francuske, kako da verujemo da će sprovesti inicijativu u kojoj je on šef“, upitala je Osmani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading